Навални обжалва 9-годишната си присъда

Критикът на Кремъл Алексей Навални, който бе осъден на 9 години затвор, ще обжалва присъдата си.

През март опозиционерът беше осъден по обвинения, които сам определи като "политически мотивирани". Иначе, обвиненията към него са за присвояване и проявяване на неуважение към съда.

Той вече излежа две години и половина в затвор на около 100 километра източно от Москва по стари обвинения за нарушаване на условно освобождаване.

Днес съдът ще изслуша Навални по видеовръзка от затвора.

Ако новата му присъда влезе в сила, 45-годишният опозиционен политик ще бъде преместен в затвор със строг режим и с много по-тежки условия.

Новата присъда ще замени старата, по която беше осъден през февруари м.г., и така опозиционерът ще трябва да прекара 8 години в затвора.

Част от обвиненията по последното дело на Навални са, че е присвоил за лична употреба дарения на стойност няколко милиона долара, дадени на неговите политически организации.

Навални стана известен като блогър и често коментираше корупцията в Русия. Лишаването му от свобода предизвика антиправителствени протести в цяла Русия. През 2018 г. той бе кандидат за президентския пост, но в крайна сметка му беше забранено да участва в изборите. Путин пък спечели вота за четвърти мандат на власт.

Докато Навални е в затвора, екипът му продължава да публикува разследвания за богатството на руския елит. През 2020 г. Навални оцеля на косъм след атака с отравяне с Новичок - руско нервнопаралитично вещество, и въпреки обвиненията на Навални, Кремъл отрече каквото и да било участие.

Опозиционерът беше арестуван при завръщането си от рехабилитация в Германия миналата година. Арестът му бе осъден в чужбина, и на Москва бяха наложени санкции от западните столици./БГНЕС

Москва / Русия