Навални призова Запада да се захване с глобалната корупция

Затвореният руски опозиционен лидер Алексей Навални призова Запада да даде приоритет на борбата с глобалната корупция - която според него стои зад основните световни кризи - в писмо от затвора, публикувано в западните вестници в четвъртък.

Навални е държан в затвор с максимална сигурност извън Москва. Той беше изпратен там през февруари, след като се завърна от Германия, където се възстановяваше от почти смъртоносна атака с отравяне, за която обвинява Кремъл. Писмото е публикувано във вестниците „Гардиън“ и „Льо Монд“ по повод за първата годишнина от внезапното разболяване на Навални в Сибир.

Навални, който е изградил политическата си кариера върху разобличаването на корупцията в Русия, заяви, че въпросът „отдавна не е само вътрешен проблем“ на авторитарните страни. Сега корупцията е „една от основните причини за глобалните предизвикателства, пред които е изправен Западът“.

Той призова западните страни да предизвикат авторитарните лидери - включително неговия враг президент Владимир Путин – по отношение на корупцията на международни срещи на върха, въпреки че е „много неудобно“.

Критикът от Кремъл заяви, че корупцията в авторитарните режими се улеснява от западните финансови системи и изложи няколко "напълно реалистични, лесни за изпълнение" стъпки за борба с нея. Те включват създаването на „специална категория“ от държави, които насърчават корупцията, което улеснява предприемането на мерки срещу тях.

Той също така призова Запада да въведе „принудителна прозрачност“ за западните компании, които работят с партньори от корумпирани страни, и да създаде международен орган за наблюдение на корупцията.

"Нито пари, нито войници" са необходими, за да се приложи това, каза той, "само политическа воля".

Кремъл отрича да е отравял Навални и поддържа, че присъдата му в затвора не е политическа, заявявайки, че не е докладвал на руските власти, както се е налагало. Движението на Навални е изправено пред безпрецедентен натиск в Русия преди парламентарните избори през септември. Този месец руските следователи обвиниха Навални в нови престъпления, които биха могли да удължат престоя му зад решетките с до три години. Ако бъде признат за виновен, той няма да бъде освободен преди 2024 г. - годината, в която е насрочено Русия да проведе президентски избори./БГНЕС