Навални: Ще остана човекът, който не се страхува

Критикът на Кремъл Алексей Навални обеща да се върне в Русия веднага след като се възстанови напълно от отравянето си.

Блогърът даде обширно интервю за „Шпигел“, в което заявява, че няма „да достави удоволствието на президента Владимир Путин да живее в изгнание“.

"Да не се върна би означавало, че Путин е постигнал целта си. И сега моята работа е да остана човекът, който не се страхува", каза той пред „Шпигел“ в първото си интервю за медиите след предполагаемото му отравяне през август.

Навални добави, че "задачата му е да се възстанови възможно най-скоро, „за да може да се върне".

Опозиционерът заявява: „Путин стои зад отравянето ми“.

В интервюто, продължило почти два часа, 44-годишният безстрашен критик на властта в Русия разказва тревожни подробности за своя припадък при полета от Томск до Москва, след като е бил отровен от това, което според Запада е нервният агент от съветската ера „Новичок“.

Според думите му, той е казал на кабинния екипаж, че е бил отровен, преди да падне на пода.

"Тогава чух гласове, които ставаха все по-далечни, жена призоваваше: Не припадай сега! Това беше. Знаех, че съм мъртъв. Едва по-късно разбрах, че съм грешал."

В интервюто Навални каза още, че се чувства сравнително добре, но че има нужда от приспивателни, защото не може да спи.

Въпреки мъчителното преживяване, тойе уверен, че ще продължи с дейността си, когато се върне в Русия.

"Ще продължавам да пътувам през руските региони, ще отсядам в хотели и ще пия водата, която е в стаите. Какво мога да направя иначе? Човек не може да направи много, за да се противопостави на невидимите убийци на Путин", заключи Навални.

Засега той е отседнал в Берлин със съпругата си и сина си, тъй като преминава през дългъг процес на рехабилитация.

„Правя разходки в парка сутрин, това са моите задачи, след това правя някои упражнения с моя лекар, след това вечер се разхождам отново“, каза той.

Навални сподели още, че прави упражнения за жонглиране "за подобряване на координацията, така че ръцете да се движат в същата посока като очите".

Кремъл категорично отрече обвиненията за участие в инцидента и обвини западните лидери встартиране на кампания за дезинформация за болестта на опозиционния лидер.

Ръководителят на долната камара на парламента, Държавната дума, заяви: „Путин спаси живота на Навални“.

Вячеслав Володин каза още, че Навални е „работил със западните служби за сигурност и властите на западните страни“. /БГНЕС и АФП