Наводнение блокира 1000 души в Долината на смъртта в САЩ

Големи наводнения в Долината на смъртта в Калифорния в петък блокираха около 1000 души, затрупаха автомобили и затвориха всички пътища към и от национален парк, известен като най-горещата и суха област в Северна Америка.

По данни на Службата на националния парк няма пострадали, но около 60 автомобила са затрупани под отломки.

"Безпрецедентните количества валежи причиниха значителни наводнения", се казва в изявление на Службата на националния парк и се допълва, че "в момента около 500 посетители и 500 служители не могат да излязат от парка", който се намира в източната част на калифорнийската пустиня Мохаве.

Водната стихия разкъса участъци от асфалтирани пътища и избута контейнери за смет в паркирани автомобили, което доведе до сблъсък на превозните средства. Дъждът е наводнил и офиси и хотели, съобщават от администрацията на парка.

От парковата служба добавиха, че всички пътища, обслужващи парка, ще останат отцепени, докато служителите не установят степента на щетите.

В района на Фърнайс Крийк в парка паднаха общо 1,46 инча (3,7 см) дъжд, което почти изравни предишния дневен рекорд от 1,47 инча. Средното годишно количество валежи е по-малко от два инча годишно.

По-високите температури, причинени от изменението на климата, означават, че атмосферата задържа повече влага, което води до повече дъждове.

Според експерти на ООН по въпросите на климата, дори ако светът успее да ограничи затоплянето до 1,5 градуса по Целзий, в някои региони ще се увеличи честотата, интензивността и количеството на проливните дъждове.

Рискът от епизодични обилни валежи се увеличава с повишаването на температурите. /БГНЕС, АФП