Най-добрите в света малки градове за живеене

Португалският град Порто заема първо място в класацията за най-добрите за живеене малки градове Small Cities Index, която оценява относително малките градове по отношение на удобството за живот в тях.

Град Порто, Португалия

Порто се изкачи на първо място от девето за една година. Това се случи преди всичко благодарение на помощта на местните власти за предприемачите през периода на тежка карантина. Например авторите на класацията отбелязват как кметството и международните общности на дизайнерите са подкрепили малки фирми и отделни занаятчии, които произвеждат мебели и аксесоари.

Освен това Порто е един от икономически най-развитите региони на страната. В същото време се отличава с комфорт и с възможност бързо да стигнете до океанското крайбрежие или да посетите съседна Испания.

Дом на около 220 000 жители, градът винаги е бил бизнес сърцето на Португалия, като много от индустриите в страната са базирани около неговия периметър.

Второто място в класацията тази година е за белгийския Льовен.

Въпреки че Льовен е само на 20 минути с влак от Брюксел и международното летище на столицата, този живописен белгийски град със 100 000 жители се отличава с младо, глобално мислещо население. Льовен е дом на един от най-старите и известни университети в Европа. Секторите за иновации и технологии процъфтяват, а жителите на града обхващат 171 националности, което кара кметството да стартира центъра на International House Leuven, имащ за цел да предоставя на емигранти и техните семейства подкрепа за жилища, социална интеграция и възможности за работа. Идеите на кмета Мохамед Ридуани за урбанизъм и силни идеи за устойчивост помогнаха на града да спечели наградата за европейска столица на иновациите през 2020 г.

Японският град Итошима затваря челната тройка.

Разположен на полуостров в западния край на префектура Фукуока, Итошима е град с около 100 000 души, който предлага отлично качество на живот, поради невероятния си достъп както до природата, така и до градския живот. Изящното местоположение му е помогнало да създаде една от най-добрите селскостопански среди в региона, известна със своите свинско, говеждо и пилешко месо с марка Итошима, както и биологичните си фермерски продукти. Тук процъфтяват млади фермери и малък бизнес.

Сред представителите на Европейския съюз италианският Болцано и датският Олборг също влизат в челната десятка.

Болцано, Италия
Олборг, Дания

Класацията е съставена от британското списание "Monocle" и обхваща 25 града. Тя оценява градове с население до 250 000 души от цял ​​свят според пет критерия: транспортна достъпност на града, ефективност на управлението (колко кметството се вслушва в жителите), дружелюбността на жителите към новите съседи, „зелената“ инфраструктура (има ли много паркове, площади в града) и възможности за развитие на бизнеса. /БГНЕС