Най-лошият участък на „Тракия“ е път-касичка

Да ти изпопадат пломбите! Стара шега, показваща състоянието на една не малка част от пътната инфраструктура на страната през годините, но останала актуална и до днес. В наши дни с особена сила тя важи за кошмарния участък на магистрала „Тракия“ между Чирпан и Стара Загора, който отдавна е набразден с коловози, пропадания и неравности, предаде репортер на БГНЕС.

Комичното в случая е, че 40-километровата отсечка е сравнително нова – пусната е в експлоатация през есента на 2007 г., но бързо започва да се амортизира. Неин строител е фирмата „Трейс груп холд“, която през годините на няколко пъти посочи, че неподходящ проект, който несъответства на геоложкия доклад за терена, е виновен за нагъването на асфалта.

Така или иначе никой не понесе отговорност за тежкото състояние на пътя.

Заради неравностите по пътното платно и в двете посоки, през 2018 г. Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) ограничи скоростта за движение на 90 км/ч. Причината е яснa – тежкото състояние на пътя създава предпоставки за инциденти. Така създадената организация за движение е предвидена до края на 2020 година, но по всичко личи, че ще трябва да бъде удължена, защото няма изгледи скоро да се извърши ремонт.

В отговор на запитване на БГНЕС, от АПИ посочиха, че за ремонт ще са нужни минимум 60 млн. лева. Това са обаче предварителни анализи, а в тях се включват само асфалтовите работи. Извън тази сума ще бъдат средствата за маркировка и мантинели. „Наличието на коловози в активната лента е признак за сериозни проблеми в пътната конструкция, която още веднъж подчертава необходимостта от внимателна преценка за избор на технология за основен ремонт. Освен директното трасе ще трябва да се ремонтират и 7 съоръжения, които са в този участък и са недобро състояние“, подчертават още от пътната агенция.

За конкретни срокове обаче никой не говори.

Няма да припомняме колко пъти министри на регионалното развитие и благоустройството са заявявали през годините, че работата скоро ще започне, но това така и не се случва.

Че пътят е опасен, това е безспорно. Заради неравностите много водачи избират да се движат не в активната лента, а в тази за изпреварване, което създава допълни предпоставки за инциденти. Според официална справка на МВР, поискана от БГНЕС, за 1 година (от 27 май 2019 г. до 27 май 2020 г.) в участъка са регистрирани 52 катастрофи, при които животът си е загубил 1 човек, а други 11 са ранени.

Интересно е и друго. Заради въведеното ограничение на този път, там често скоростта на автомобилите се следи от мобилни камери на „Пътна полиция“. Понякога има разположени и по два полицейски патрула – по един в началото и в края на 40-километровото трасе.

Отново по данни на МВР за същия едногодишен период, само за наказания за скорост са съставени общо 9 232 електронни фиша. От вътрешното министерство не посочиха на каква стойност възлизат те, но елементарна калкулация показва, че става въпрос за стотици хиляди лева на година. И това ако се смята само по минималния размер на глобата за превишена скорост извън населените места, която е 20 лева. За някои нарушения санкцията е 50, 100, 300, 400 и дори 600 лева. Ако и тези стойности влязат в сметката, общата сума скача на няколко милиона.

Именно тази елементарна сметка дава основание на много раздразнени шофьори, които преминават през този участък, да се шегуват, че „той сам заработва парите за собствения си ремонт“. Дали такъв скоро ще има, предстои да видим. Дано обаче той да не се е превърнал просто в път-касичка за бюджета. /БГНЕС