Най-малко един убит и множество ранени при стрелбата в холандския Утрехт

В провинция Утрехт е въведена най-високата степен на заплаха 5 като до момента в цялата страната важеше степен 4.

Цялата трамвайна мрежа на Утрехт е спряна.

Най-малко един човек е убит при стрелбaта в трамвай в холандския град Утрехт. Още няколко души са ранени. Жертвата е напълно покрита с чаршаф и лежи на пътеката между два вагона, съобщава холандската информационна агенция АНП.

На няколко места в Утрехт са избухнали престрелки, заяви шефът на Националната служба за борба с тероризма.

"Стрелба избухна тази сутрин на няколко места в Утрехт", заяви Питер-Яап Аалберсберг на пресконференция в Хага. "В ход е голяма полицейска операция за арестуване на стрелеца".

Холандската полиция съобщи, че разследва възможен "терористичен мотив" при стрелбата.

"Инцидент със стрелба ... Съобщава се за няколко ранени. Извършва се оказване на спешна помощ", съобщава полицията в Утрехт в Туитър. "Това е инцидент с изстрели в трамвай. Няколко хеликоптера са изпратени за оказване на помощ", се казва в изявлението.

Инцидентът се е случил на площад „24 октомври“, който сега е обграден от служители на реда.

Цялата трамвайна мрежа на града също е спряна.

Холандският премиер Марк Рюте отмени среща със своята управляваща коалиция, след като бе информиран за ситуацията, заявиха официални представители.

"Престъпникът все още е беглец", каза Аалберсберг, добавяйки, че нивото на терористична заплаха е повишено до степен пет в Утрехт за следващите 18 часа.

Холандските власти са отцепили района на площада, където е станал инцидента, като призовават гражданите да се въздържат от движение в района, за да позволят по-лесното достигане на медицинските екипи.

От МВнР съобщиха, че към 13:30 часа българско време посолството ни в Хага не разполага с информация за пострадали български граждани. Посолството на България в Холандия следи развитието на ситуацията след инцидента. /БГНЕС