Най-прочутата планинска крепост в България

Асеновата крепост е най-прочутата планинска крепост в България, разположена в изключително живописен район в Родопите.

Твърдината е изградена на стратегическо място на пътя между Беломорието и Тракия, разказа в интервю за БГНЕС екскурзоводът Кристина Костадинова.

Още през V-IV век пр.н.е. тук е имало тракийско селище, в района са намерени останки от тракийски войн.

Първите писмени сведения за крепостта датират от Устава на Бачковския манастир, създаден през 1083 г. Тогава византийският военачалник Григорий Бакуриани основава манастира и му подарява калето Петрич и прилежащите към него селища. По това време е била известна под името Петричка крепост. Името идва от гръцката дума „петрос“, (от гр. Камък).

Крепостта е споменавана в писмени паметници от времето на Третия и Четвъртия кръстоносен поход. През 1204 г. пада в ръцете на кръстоносците и е под владение на белгийския рицар Рене дьо Три.

Един преоткрит надпис

През 1231 г. цар Иван Асен ІІ (управлявал в периода 1218 г. – 1241 г.) прави най-голямото разширение и преустройство на крепостта, за което свидетелства изсечен по негова заповед скален надпис, който гласи: „Аз цар Иван Асен II, цар на българи, гърци и други народи, в лето 6739-о или 1231г. от новото летоброене поставих Алексий Севаст за свой васал и изградих тази крепост“.

„Надписът е заличен през 1883 г. от гърците в града. Благодарение на снимка на френския пътешественик Пол Люкас проф. Васил Златарски през 1901 г. прави възстановка“, припомни Кристина.

„Света Богородица Петричка“

Най-запазената част е църквата „Света Богородица Петричка“, която е еднокорабна и на два етажа. „В храма се отслужва вечерна литургия само веднъж годишно и не се палят свещи. Това се случва на 14 август вечерта, т.е. в навечерието на големия православен празник Богородица“, заяви екскурзоводът.

На втория етаж има запазени фрески. Любопитното е, че очите на светците са издълбани. Според легендата вярващи със зрителни проблеми, когато са посещавали храма, са издълбавали с пръсти очите на светците, а със събраният материал са правели лечебна отвара.

Днес Асеновата крепост е сред 100 национални туристически обекта. Тя е обявена за национален паметник на културата. Отворена е целогодишно и е едно от най-красивите и интересни кътчета в нашата страна. /БГНЕС