Най-рядката дива котка в света се появи отново след изчезване

Природозащитници в Алжир заснеха сахарски гепард - подвид, вписан като критично застрашен в Червената книга на IUCN (Международният съюз за опазване на природата) - за първи път от десетилетие насам, съобщиха органите на националните паркове. Това е най-рядката дива котка в света, съобщава АФП.

Животното е забелязано в националния парк „Хогар Маунтайн“ в необятната пустиня в южната част на страната, заяви официалният парков служител Салах Амокране пред АФП.

Той каза това в изявление за документален филм за работата на учените в парка. В него са включени изображения на гепарда, направени във вулканичното поле Атакор, чиито върхове се доближават до височина от 3 000 метра.

Сахарският гепард е доста по-различен на външен вид от останалите африкански гепарди. Козината му е по-къса и по-бледа на цвят.

Сега неговият ареал е ограничен до изолирани местообитания в Сахара и Сахел от Мали на запад, до Централноафриканската република на изток.

Подвидът е видян за последно в планините Хогар през 2008-10 г., когато четири индивида са били заснети от камери.

През 2012 г. Международният съюз за опазване на природата оцени останалата популация в Алжир на едва 37 индивида. /БГНЕС