Най-висока остава заболяемостта в Кюстендил

Имаме тенденция на увеличаване на случаите на заболели през последните три дни. Имаме ясна тенденция за увеличаване на броя на ваксинираните лица, за последните денонощие те са 20 000. Ние се надбягваме с вируса и ще видим кой ще финишира пръв.

Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на седмичния брифинг за разпространението на COVID-19 у нас, предаде репортер на БГНЕС.

Министърът съобщи, че 52 години е средната възраст на новозаразените, 72 години е средната възраст на починалите. Заетостта на леглата за интензивно болни пациенти е 53%.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев съобщи от своя страна, че България е на 22 място в ЕС по заболеваемост и на 5 място на Балканите със 156 на 100 000. На 14 място сме по смъртност в ЕС с 8,27 на 100 000 души.

Относно ситуацията вътре в страната доц. Кунчев съобщи, че 19 области в страната са в „червената зона“ по заболяемост. 7 области са в „оранжева зона“ и само две – Видин и Търговище, остават в „жълтата зона“. За поредна седмица най-висока остава заболяемостта в област Кюстендил.

Председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски добави, че средната заболеваемост на 7 дни стои по-песимистично, отколкото на 14-дневна база.

През последните три дни имаме нарастване на случаите. 26% е увеличението спрямо миналия четвъртък. Смъртността се задържа, дори бележи спад със 7%, преди две седмици беше доста по-висока, каза още Мутафчийски.

Той съобщи, че 47% са заетите легла и, че има неравномерност на заетите легла.

Началникът на ВМА призна, че има изчерпване на леглата във Военномедицинска академия, в Пирогов и в Окръжна болница, но има достатъчно легла в другите болници.

Във ваксинационните центрове на ВМА за петте дни, откакто бяха обявени „зелените коридори“, са преминали 7169 души. /БГНЕС