Не можете да избягате от котката си, няма смисъл да опитвате

Котката ви вероятно следи къде се намирате, дори и ако не сте в една стая с нея, и дори и да не ви вижда.

Скорошно изследване на учени сочи, че домашните котки създават „ментални карти“, които им казват къде се намират близките хора, въз основа на това откъде идват звуците. Изследователите тестват котки, като пускат записи на човешки гласове, които викат имената на котките; след което са пуснати същите записи през далечен високоговорител.

Котките се били истински изненадани, когато познатият глас е дошъл от близко място, което не очаквали. Това предполага, че котките се ориентират в пространството чрез невидими сензори, които ползват аудиосигнали - когнитивна способност, непозната досега.

Знанието, че нещо продължава да съществува, дори ако е извън полезрението, се нарича постоянство на обекта и това е тест, който изследователите използват за измерване на интелигентността на животните. Човешките бебета обикновено започват да развиват тези свои „сензори“, когато са на около 8 месеца. До навършването на 12 месеца тези умения на бебетата се усъвършенстват, и те разбират, че техните родители и лица, които се грижат за тях, не изчезват само защото не могат да бъдат видени.

До момента подобни тестове са извършени на различни видове маймуни. За новото проучване учените решават да тестват котки с помощта на аудио сигнали. А именно котки, защото те са известни с изключителния си слух и са способни да намират скрита плячка даже и без видимост. /БГНЕС

Тагове: