Небостъргачите убиват над 1 млрд. мигриращи птици

Сред оживените американски метрополиси загиват между 100 милиона и 1 милиард мигриращи птици, след като се блъскат във високи сгради с отразяващи прозорци, според учени от университета Корнел в Ню Йорк.

Според доклад, публикуван от университета, Чикаго е един от най-опасните за птиците градове в САЩ, тъй като е на пътя на миграционните маршрути на около 5 милиона птици от 250 различни вида. Учените твърдят, че сградите в Ню Йорк, Лос Анджелис, Сент Луис и Атланта също са опасни за птиците, съобщава Сабах Дейли.

Мигриращите птици обикновено летят през нощта и когато виждат блестяща светлина, те се отправят към нея в търсене на храна. Отразяващите прозорци и осветените небостъргачи обаче примамват птиците в смъртоносен капан, в който попадайки, те се разбиват и умират.

Според учените единственият начин да се спасят птиците по техните миграционни маршрути е да се изключи светлината на небостъргачите през нощта и да се построят сгради, щадящи птиците, с гравирани прозорци вместо отразяващи.

Статистиката на Одюбон, американска организация с нестопанска цел за опазване на дивите птици и техните местообитания, показва, че само в Ню Йорк умират до 200 000 птици всяка година. /БГНЕС

Тагове: