Нед Прайс с по-различна информация за разговора Радев-Блинкен

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс публикува съобщение за проведения разговор между президента Румен Радев и държавния секретар Антъни Блинкен. В него се забелязват няколко различия по отношение на войната в Украйна, предоставянето на оръжия на Киев и върховенството на закона у нас.

Държавният секретар Антъни Блинкен разговаря днес с българския президент Румен Радев. Двамата обсъдиха последните събития в непровокираната война на Русия срещу Украйна и секретарят приветства решението на българския парламент да предостави военна помощ на Украйна в подкрепа на нейната самозащита.

Секретарят Блинкен подчерта значението на енергийната диверсификация и реформите в областта на върховенството на закона в България за насърчаване на просперитета на българския народ и солидарността в рамките на ЕС“, се казва в съобщението на Държавния департамент.

Агенция БГНЕС публикува и информацията, разпространена от прессекретариата на държавния глава:

"Държавният глава Румен Радев проведе телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен. Теми от стратегическото партньорство между България и САЩ, както и предизвикателствата пред сигурността, произтичащи от войната на Русия срещу Украйна, бяха във фокуса на разговора, съобщиха от пресцентъра на президентската институция. Двамата обсъдиха необходимостта от оказването на подкрепа за Украйна в тежките условия на целенасочено разрушаване на нейната енергийна и гражданска инфраструктура, от което страдат и милиони невинни хора.

Енергийната диверсификация и предприемането на своевременни мерки за осигуряването на алтернативни доставки на суров петрол за рафинерията в Бургас, след изтичането на дерогацията за внос на руски нефт, също беше акцент на разговора. Президентът Радев открои възможността за изграждането на петролопровод от Александруполис към Бургас, така че да не се стига до затварянето на ключово предприятие за българската икономика, ръст на безработицата, дефицит в доставките на горива и увеличаване на цените им.

Гарантирането на надеждна икономическа, транспортна и енергийна свързаност в Югоизточна Европа в условията на военен конфликт в съседство е от ключово значение за изграждането на надеждни вериги на доставки в региона и справяне с негативните последици от кризата, подчерта още държавният глава. Румен Радев изрази очакването на страната ни да се присъедини към Шенген през 2023 г., за което вече получи подкрепа от председателите на Европейската комисия и Европейския съвет.

Двамата обсъдиха и партньорството между България и САЩ в областта на сигурността и отбраната. Президентът Радев отново призова за търсенето на решение България да получи изтребители на лизинг, докато не бъде сформирана българската ескадрила от изтребители F-16. България разчита на подкрепата на своите съюзници, но държи да съхрани и развива националните си способности за охрана на собственото си въздушно пространство, подчерта още президентът Румен Радев". /БГНЕС