Неделино и Рудозем са в бедствено положение

Две от десетте общини в Смолянска област обявиха бедствено положение заради излезли от коритата си реки вследствие на обилните дъждове, които продължават почти денонощие. Това са Неделино и Рудозем. По-тежка е обстановката в Рудозем заради интензивното покачване на реките Арденска, Чепинска, Елховска.

"Към момента евакуирани хора няма, някои предпочетоха да се преместят на по-безопасно място, но около 3.30 часа всички се завърнаха по домовете си и предполагам, че вече спят. Излизането на реката от коритото и заливането на улиците в централната градска част ни накара да предприемем действия да оповестим на населението, че има опасност и е възможна евакуация. Подчертавам – не е заради преливане от язовира“, каза пред БНР кметът на Рудозем Румен Пехливанов.

В 02.00 часа след полунощ е обявено бедствено положение и в община Неделино. Нивото на речното корито на река Неделинска е преляло на няколко места. Водата е заляла помпената станция в село Крайна. Свлечена земна маса е затворила улица и водата, която се оттичала била насочена към къщите. Взети са спешни мерки. Няма евакуирани хора, каза кметът Боян Кехайов.

Добрата новина за Неделино, е че дъждът е спрял в 03.00 часа.

Усложнена е обстановката и в община Девин. През нощта река Въча на няколко места излезе от корито си. Спряно е движението по пътя Девин - Кричим за движение на товарни автомобили, каза зам. областният управител Андрей Кадишев. Републиканският път е подкопан на входа на града в района на пункт Девин от придошлата река Въча и е опасен за преминаващи моторни превозни средства. Движението се регулира от полиция. Заради излизането от коритото на р. Въча, движението е спряно в кв. „Настан“ и между Тешел и с. Грохотно.

В 07.00 часа екип на общината тръгна на обход, съобщи кметът на Девин Здравко Иванов.

Движението по пътя Смолян - Чепеларе при км 80 е двупосочно в едната лента поради паднали големи дървета. Доста населени места в областта са без ток.

Без ток и без път са боринските села Ягодина, Буйново и Кожаре, каза кметът на Ягодина Митко Сакалев, цитиран от националното радио.

„Реката, която е излезнала по пътя малко по-надолу на 50 м изровила асфалтовата настилка, единият от мостовете е подкопан… Откъснати сме, няма минаване. Реката вече се е оттеглила, малко е на пътя, но е направила големи поразии. Засега няма обаждания за бедстващи хора“, каза кметът. /БГНЕС