Недосегаемата Рохас спечели трета поредна световна титла в тройния скок

Недосегаемата представителка на Венецуела Юлимар Рохас поведе няколко добре познати лица до триумф, когато грабна третото си поредно злато от световни първенства в дисциплината троен скок на шампионата на планетата в Юджийн. В четвъртия ден от надпреварата на стадион „Хейуърд Фийлд“ в щата Орегон опитът доведе до това атлети да последват златните си медали от Игрите в Токио миналата година с успехи и на Световното.

Рохас (ц) прибави към титлите си от Лондон 2017 и Доха 2019.

Това е третата ми поредна световна титла на открито, все още не съм го осъзнала напълно. Исках по-дълъг скок, но съм щастлива да се завърна на този красив стадион, да видя публиката“, коментира Рохас, която се надяваше да подобри собствения си световен рекорд, но бе разочарована от вятър, който повлия на опита й. Венецуелката спечели титлата със скок от 15.47 м – шестият най-дълъг в историята. Среброто отиде за Шаниека Рикетс с 14.89 м, а американката Тори Франклин се поздрави с бронза с 14.72. Рохас бе сред три двукратни олимпийски шампионки, които стигнаха до злато в Юджийн.

По-рано, белгийката Нафи триумфира в седмобоя пред нидерландската си съперничка Анук Ветер, докато Фейт Кипйегон от Кения стигна до втория си успех на 1500 м. Двама състезатели, които ликува на Олимпиадата в Токио миналото лято при мъжете, също затвърдиха успехите си със златни отличия в САЩ. Мутаз Еса Баршим от Катар спечели трилър във високия скок за третата си световна титла. „Спечелването на трета световна титла не е правено преди. За мен това е страхотно постижение. Винаги си казвам „Как искаш да бъдеш запомнен?“ Искам да правя страхотни неща, да бъда състезателят по висок скок, който прави неща, които остават в историята. Направих това днес, така че съм много щастлив“, сподели той. Олимпийският шампион от Мароко Суфиан Ел Бакали проведе изключително тактическо бягане, за да сложи край на 15-годишната доминация на Кения на 3000 м стийпълчейс.

В сериите на 200 м за жени, световната шампионка на 100 м Шели-Ан Фрейзър-Прайс се класира безпроблемно за полуфиналите в по-дългата спринтова дистанция. Към световната шампионка на 200 м от 2013 се присъединиха и двете й сънароднички, които допълниха подиума на 100 м – Шерика Джаксън, която е с водещо в света време от 21.55 сек, и Илейн Томпсън-Хера. И двете търсят първи световни титли в кариерите си. Световният шампион на 100 м при мъжете Фред Кърли влезе в полуфиналите, печелейки серията си с време от 20.17 сек. Най-бързото време в сериите даде действащият първенец Ноа Лайлс – навръх 25-ия си рожден той, той завърши за 19.98, единственият под 20 сек в сериите. С второ и трето време в полуфиналите влязоха съответно представителят на домакините Ерийон Найтън и домиканецът Александър Огандо, и двамата с 20.01 сек. Действащият олимпийски шампион Андре де Грас, който не успя да влезе във финала на 100 м, не стартира в своята серия. Канадецът изпита трудности в класическата спринтова дисциплина, след като се завърна след второ прекарване на коронавирус, но се надява да участва в щафета на 4х100 м.

Мутаз Еса Баршим.

Петият ден на Световното първенство по лека атлетика предлага нови четири финала. В 03:40 часа българско време програмата ще бъде открита с финала на висок скок за жени, следван от този във хвърлянето на диск при мъжете. В 05:30 часа б.в. започва финала на 1500 м за мъже, а 20 минути по-късно е насрочен спорът за разпределението на медалите на 400 м с препятствия за мъже. /БГНЕС