Недоспалите комари не хапят

Недоспалите комари изостават от добре отпочиналите, когато им е предложен крак на изследовател, за да се хранят с него.

Оказва се, че и кръвопийците ит нужда от почивка: Според ново проучване сънливите комари са по-склонни да наваксат пропуснатото време, отколкото да пият кръв.

Повечето хора са запознати с последиците от лошия нощен сън. Насекомите също страдат; например сънливите пчели трудно изпълняват характерния си танц с въртеливи движения, а уморените плодови мушици показват признаци на загуба на памет. В случая на недоспалите комари, те се отказват от ценно време за хранене в полза на извънреден сън, съобщават изследователи в Журнала за експериментална биология.

Предпочитанието за дрямка пред хранене е изненадващо, като се има предвид, че "знаем, че комарите много обичат кръв", казва Олувасеун Аджайи, еколог по болестите в Университета в Синсинати.

Учените отдавна се интересуват от циркадните ритми на комарите - вътрешния часовник, който определя времето им за сън и бодърстване. Да се знае кога комарът е буден - и хапе - е важно за разбирането и ограничаването на предаването на болести. Например маларията, която често се предава от нощни комари, се държи под контрол чрез промушване на мрежи около леглата. Но нови изследвания показват, че комарите, които се хранят през деня, също могат да разпространяват болестта.

Изследването на спящите кръвопийци в лабораторията е предизвикателство. Това отчасти се дължи на факта, че будните комари се възбуждат от присъствието на храна – експериментаторът. А когато комарите все пак заспят, те изглеждат по-скоро като приятели, които просто си почиват, за да пестят енергия.

Това е сложният - и често специфичен за вида - въпрос: "Как може да се разбере кога едно насекомо спи?" - казва Самюел Рунд, биолог, занимаващ се с циркадните процеси при комарите в Университета Нотр Дам в Индиана, който не е участвал в изследването.

Един от начините за определяне е да се проследи поведението на насекомото. Затова Аджайи и колегите му наблюдават комарите докато спят. Екипът се фокусира върху три вида, за които е известно, че пренасят болести, включително малария: Aedes aegypti, които са активни през деня; Culex pipiens, които предпочитат сумрака, и нощния Anopheles stephensi. Комарите са оставени сами в стая в малки заграждения, където екипът използва камери и инфрачервени сензори, за да ги наблюдава.

След около два часа комарите се отпуснали. Коремчетата им се спуснали към земята, а задните им крака се отпуснали, показват кадрите. Когато експериментаторът влязъл в стаята, C. pipiens и A. aegypti показали намалена реакция, което предполага, че вкусната миризма е по-малко вероятно да събуди тези видове, когато са в дълбок сън. Взети заедно, промяната в позата, периодите на бездействие и по-ниската възбуда бяха определени за идентифициране на дремещ комар.

Това, което започнало като релаксиращ експеримент за комарите, бързо променило посоката си. Насекомите били поставени в прозрачни тръби, които получавали вибрационни импулси на всеки няколко минути, което им пречело да изпаднат в дълбок сън. След четири до дванадесет часа на това лишаване от сън екипът имитирал присъствието на гостоприемник с помощта на подложка със затоплена изкуствена пот. В друг експеримент един отзивчив доброволец предлага крак, който да бъде нападнат в продължение на пет минути от лишени от сън и добре отпочинали A. aegypti на партиди от по 10 насекоми.

И в двата случая комарите, които са си починали цяла нощ, са били много по-склонни да кацнат върху гостоприемника, отколкото тези, които са били лишени от сън. И кракът, изложен на сънливи комари, се е справил много по-добре, отколкото когато е бил изложен на контролната група: При осемте теста средно 77% от добре отпочиналите комари отиват за кръвна храна, в сравнение със само 23% от заспалите комари.

Според Рунд откритията разкриват възможности за изследвания в областта на контрола на популациите от комари и намаляването на заболяванията чрез използване на циркадните ритми на насекомите. /БГНЕС, „Сайънс Нюз”