Недостатъчен контрол в "Шейново" е причина за размяната на бебетата

Приключи проверката на „Медицински надзор” в болница „Шейново” по казуса с разменените бебета. Според доклада от проверката наказана за грешката ще бъде акушерката, която е изписала децата. Причината – тя не е видяла разликата в номерата на гривните на майките и новородените.

"Проверката премина в периода 21.12.2022 - 04.01.2023г. Екип на нашата агенция изиска съответната документация. Нашите проверки се осъществяват предимно върху основата на събраната медицинска документация, в разговори с директора на лечебното заведение, с лекари, сестри, акушерки, които са участвали в целия процес.

За резултати от проверката беше изготвен констативен протокол, който е връчен на лечебното заведение и е предоставен на министъра на здравеопазването.

Пратили сме писмо до Агенцията закрила на детето.

От проверката в констативния протокол са отразени пропуски, неточности и неспазване на някои изисквания в нормативната уредба, за което ще бъдат образувани актове за административни нарушения. Дадени са и задължителни предписания за това. Това заяви проф. д-р Росен Коларов, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция „Медицински надзор", на брифинг относно резултатите от извършената проверка на САГБАЛ "Шейново" във връзка с разменените бебета в лечебното заведение, предаде репортер на БГНЕС.

Проф. д-р Коларов обяви още, че вече е започнала проверка на всички акушеро-гинекологични отделения в страната така, както изисква писмо от Министерството на здравеопазването.

“Основното нещо, за което можем да говорим е неосъществен недостатъчен контрол на различни нива. Вътрешния контрол във всяко лечебно заведение е изключително важен”, съобщи той и допълни, че няма как да се установи точно кога бебетата са били сменени.

Фидел Косев, зам.-директор на Изпълнителна агенция „Медицински надзор" допълни, че проверката се извършва от независим екип на Агенцията. "Той констатира нарушения на поне 4 текста от медицински стандарт по неонатология, нарушени са и 3 текста от Закона за активното лечение”, каза Косев. Към момента, обаче, не може да се оповести публично кой е извършил нарушенията.

Според Оля Василева, държавен инспектор в Изпълнителна агенция „Медицински надзор" и част от комисията, която е извършила проверка в лечебното заведение, проверката констатира, че при изписването не са сравнени номерата на гривничките на майката и бебето. "Трябвало е да ги сравни изписващата акушерка”, обясни тя. Нарушения са извършили и началника на отделението по неонатология, както и старшата акушерка в "Шейново". Нарушителите ще бъдат глобени, обясниха още от „Медицински надзор". /БГНЕС