Недостигът на газ през зимата може да удвои инфлацията

Директорът на Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO) Габриел Фелбермайр очаква инфлацията да се повиши още повече и да достигне 9 %. Но ако през зимата няма достатъчно газ, инфлацията може отново да се удвои и да достигне 18%, съобщава сайтът „ое24“.

До края на 2022 г. икономиката все още ще се развива добре, но от декември нататък "може би ще стане много тежко", каза Фелбермайр по време на дискусията на „Енергиян преход – но безопасен“ в Берлин.

"Съществува огромен потенциал за социални конфликти", предупреди шефът на WIFO. Тогава много неща вече няма да се вършат според правилата на пазарната икономика. Съществува заплаха от "условия на военна икономика", които могат да "изкарат хората на улицата". След това отново може да се очаква работа в кратки срокове "с много големи числа много бързо". Еднократните плащания няма да помогнат, хората ще забележат, че парите им свършват едва в средата на месеца, подчерта експертът.

Бившият германски еврокомисар Гюнтер Йотингер също говори за условия на военна икономика през зимата. Той заяви, че цената на газа едва ли ще има значение, защото руският президент Владимир Путин ще „отваря и затваря газовия кран“ и по този начин ще предотврати пълненето на резервоарите за съхранение.

Министърът по въпросите на Европа Каролине Едщадле говори за "долината на сълзите", през която трябва да се премине, и заяви, че трябва да се изправим пред реалността, "че трябва да се съобразяваме със загубата на просперитет". Въпросът ще бъде "колко ще може да се понесе". Като се има предвид това, пред което Европа може да се изправи сега, "пандемията от коронавирус беше само загрявка", каза министърът.

В борбата с високите цени на енергията Фелбермайр призова за отделяне на цената на електроенергията от цената на газа. При всички случаи в заедно с останалата част на Европа ще трябва да се въведе ценови таван, което също ще струва "десетки милиарди", но въпреки това ще бъде по-ефективен от мерки като специални данъци за енергийните компании или отстъпка за горивата. Това обаче би довело до многобройни последващи разходи, като например забрани за износ на електроенергия, поевтинена с парите на данъкоплатците.

Ръководителят на дискусионния клуб Михаел Щругл възрази, че подобна намеса на пазара на електроенергия неизбежно ще доведе до държавно регулирани цени "като преди 20 години" – нещо, което той отрича. Освен това ограничаването на цените в Испания и Португалия е довело до това, че "газовите електроцентрали там работят денонощно", което ще ускори недостига на газ. Според него единствената алтернатива е възможно най-бързото създаване на нови мощности за възобновяема енергия. "Трябва да строим, строим, строим", казва Щругл. Едва когато се появят достатъчно електроцентрали с възобновяема енергия, изкопаемите електроцентрали ще бъдат изтласкани от пазара. В преходния период трябва да се оказва подкрепа на социално нуждаещите се и на засегнатите предприятия.

Участниците се съгласиха, че Европа може да се справи с кризата само с общи усилия. Ако държавите от ЕС работят една срещу друга, ситуацията ще се влоши. Очакван положителен ефект може да се очаква единствено в дългосрочна перспектива. Щругл очаква, че помощта за най-засегнатите ще струва милиарди на данъкоплатците, но в дългосрочен план ще се ускори преминаване на енергийните доставки към възобновяеми източници.

Фелбермайр припомни изчисление на WIFO, според което загубата на благосъстояние в дългосрочен план би била само половин процентен пункт от икономическото производство. "В дългосрочен план тя е управляема", каза той. И докато Едтщадлер цитира Жан Моне, един от интелектуалните съоснователи на ЕС: "Европа беше изкована в кризата", Йотингер е сигурен, че Путин няма да постигне целта си „да постави ЕС на колене". Според него Европа е станала по-силна по време на кризата. И има много добри спомени за жилището на баба си и дядо си, където винаги се отоплявала само кухнята - на дърва, а през зимата дневната се отоплявала само в неделя - на въглища, а в спалнята никога не е било топло. /БГНЕС

Тагове: