Недоволство пламна сред доброволците в Югово: Държавата изобщо не помага срещу огъня

Масово недоволство пламна сред доброволците, които вече втора седмица самоотвержено гасят гората до село Югово в Община Лъки, предаде кореспондентът на БГНЕС. Хората недоволстват, че са оставени абсолютно сами да се борят с огнената стихия в гората над селото, като така изгарят вековни дървета, уникални за региона билки и растителност, и множество животински видове.

"Пожарът, ако мога така да го нарека, защото си беше основно тлеещо огнище, основно пушеше (тлееше) и ниско гореше тревите и сухи клони, просто беше оставен да си обгражда гората и да се разраства. Говорих с пожарникари с нисък ранг и ми казаха, че в подобни ситуации дървената мафия се намесва, за да може да се остави да обгори гората и после дървения материал да се вземе без пари!", казва Васил Ганев, който вече 12-ти ден се включва доброволно в гасенето.

"Целият масив тук е изгорял, не повече от 10 процента може да бъде спасен", казва за БГНЕС пенсионираният пилот на хеликоптер Здравко Илчев. Той вече 7-ми ден се бори с огъня и е разочарован от липсата на всякаква помощ.

До понеделник основният пожар е бил в западния край на масива над Югово, а източният е бил под контрол. В понеделник през целия ден хеликоптер нямаше, но пожарът пламна изведнъж и всички пожарникари с техника се евакуираха, разказва Илчев. Заради необходимото разрешително, хеликоптерът е дошъл късно - едва по обед във вторник, вместо в понеделник рано сутринта. Престъпление е в такава извънредна ситуация да се получават такива недоразумения и да се чака ден и половина за този документ. За една нощ огъня изпепели източния край точно поради липсата на хеликоптер, който трябваше да потиска стихията от западната страна, възмущава се доброволецът.

Моето мнение - като човек с 38 години стаж, и повече от 13 хиляди летателни часа с хеликоптер, е че ефективността на хеликоптера е много ниска. Хвърляше върху нас вода, но долу падат само капчици, които нямат никаква ефективност върху пожара, категоричен е пилотът.

Системата е тотално сбъркана - нека се почерпи от световния опит - като дрънне камбаната, на четвъртата минута трябва да си във въздуха. Тук хеликоптер е идвал най-рано в 8.40 ч.! Няма смисъл тук да идват политици и да си правят ПР - трябва да се направи реална оценка на ефективността на системата и на самите хеликоптери, допълва Илчев.

Във втория ден, в който дойде хеликоптер тук да гаси, пилотът направи снимки и видеоклип на огъня. Той беше достатъчно малък, за да може да се изгаси за 2-3 часа. Задължително трябва да се разследва защо в понеделник и вторник нямаше хеликоптер, който да гаси - това е престъпление, завърши пилотът.

Доброволците в селото питат и защо в България, която е около 70% само планини, няма специализирана техника за гасене на пожари на подобни терени. "Единият ни хеликоптер, с който заблуждават гражданите, че нещо се случва „полива“, огнището с 1,8 кубика вода и докато отиде да презареди вода, предишната се е изпарила. Един вид отбиване на номера!", възмущават се доброволците и се молят за дъжд - стара, многовековна техника за гасене на пожари, която в технологичния 21-ви век вече трябваше да е отживелица./БГНЕС