Недоволството на земеделци и енергетици бележат днешния ден

Днешният ден ще бъде белязан от два големи протеста. От една страна продължаващото недоволство на земеделските производители, които са строили тракторите си в покраинините на София, а от другия - енергетици и въглищари, които ще скандират под прозорците на правителството, предава репортер на БГНЕС.


С шествие в 11.30 часа миньори и енергетици тръгват на шествие от площад "Св. Александър Невски", за да стигнат до т.нар. "триъгълник на властта", където ще проведат протестен митинг. Синдикалните организации на КНСБ и КТ "Подкрепа" в комплекса "Марица Изток", Националната федерация на енергетиците към КНСБ, Федерацията на независимите синдикати на миньорите към КНСБ, СМФ - КТ "Подкрепа", Федерация "Енергетика" към КТ "Подкрепа", са го озаглавили "За ясно и сигурно енергийно бъдеще на България!".


Освен миньори в протеста ще се включат хиляди работници от целия въгледобивен сектор в България.


Междувременно продължава и протеста на земеделския сектор, който започна в понеделник във всички краища на страната. Фермерите няма да влизат в центъра на София с тежката си техника, именно заради енергетиците. Заявката им обаче е, ако премиерът Денков и кабинетът не припознаят техните искания, да влязат с трактори и комбаини на жълтите павета в сряда.

Основното искане на зърнопроизводителите е въвеждане на национална забрана за внос на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна и въвеждане на забрана за внос на нерафинирано олио, пресни и замразени плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти от Украйна, както и завишаване на контрола на произхода, качеството и безопасността на вноса на селскостопански продукти в страната.

Фермерите настояват за изплащане до 30 септември на пълния размер на компенсациите за повишените разходи за производство в следствие на войната в Украйна и отпадане на тавана на помощта. Освен това те искат незабавно изплащане на държавната помощ за компенсиране на земеделските производители със 100% пропаднали площи.

Като номер 4 в исканията им секторът поставя осигуряването на необходимите средства за пренотифициране на съществуващи държавни помощи и за нови държавни помощи, включително за минимални помощи de minimis за производителите на грозде, картофи, малини, оранжерийна продукция и тютюн и за животновъдите и производителите на пчелен мед. Земеделският сектор иска и облекчаване на условията по интервенциите по Стратегическия план по ОСП с оглед на доказване на произведената продукция по интервенциите за обвързано с производството подпомагане.

В рамките на днешния ден машините и земеделците остават в района на Долни Богров, в сряда цялата жива сила ще се събере пред Министерски съвет. Те са категорични, че ефективните протестни действия продължават до изпълнението на всички искания. /БГНЕС