Неформална вечеря за разширяването на ЕС в Атина

Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис беше домакин на неофициална вечеря с лидерите на Западните Балкани, Молдова, Украйна и ЕС, по време на която бяха обсъдени въпроси, свързани с разширяването на блока и европейското бъдеще на региона, по повод 20-годишнината от срещата на върха ЕС-Западни Балкани и Солунската декларация.


На неофициалната вечеря присъства гостуващият украински президент Володимир Зеленски, който по-рано проведе разговори с Мицотакис.

Преди началото на вечерята председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че "разширяването остава основен приоритет" за блока.

"Западните Балкани, Украйна и Молдова имат общо европейско наследство, история и бъдеще. Разширяването остава основен приоритет за ЕС - силен инструмент за укрепване на мира, сигурността и просперитета на нашия континент. Трябва да намерим пътя напред, за да превърнем тази визия за Европа в реалност", каза той в публикация в Twitter.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви при пристигането си в Атина, че ЕС трябва "да приближи нашите приятели, кандидатстващите за членство в ЕС, много по-близо до нас и много по-бързо".

Тя проведе срещи с президента на Сърбия Александър Вучич, президента на Румъния Йон-Марсел Чолаку и министър-председателя на Косово Албин Курти.

На вечерята присъства и министър-председателят на България Николай Денков.

Мицотакис и президентът на Украйна Володимир Зеленски подписаха съвместна декларация за евроатлантическия път на Украйна. Декларацията беше предшествана от среща на четири очи между двамата, както и от разговори с участието на делегации, предадоха гръцките медии.

"Ние сме съмишленици и поддръжници", каза Мицотакис и подчерта: "Нашата солидарност съществува от самото начало, тя ще продължи и занапред".

"Против сме всяко незаконно действие. В никакъв случай няма да признаем незаконното анексиране на области в Украйна от Русия", добави министър-председателят на Гърция след срещата в двореца "Максимос".

Мицотакис отново подчерта, че Гърция ще продължи да подкрепя Украйна в отбранителен и хуманитарен план и нейната евроатлантическа перспектива.

В заключение той заяви, че Атина ще участва във възстановяването на Украйна, особено в Одеса.

"Много ви благодаря за сътрудничеството с Гърция", каза от своя страна украинският президент, като отбеляза, че "имаме нужда от помощта на Гърция за обучение на пилоти на F-16", както и "имаме нужда от помощ, за да направим зърнения коридор стабилен".

Зеленски обяви, че Гърция е предложила да обучи украински пилоти да управляват военните самолети F-16, с които балканската страна разполага от десетилетия.

"Днес имаме важен резултат за въздушната коалиция: Гърция ще участва в обучението на нашите пилоти на F-16. Благодаря ви за това предложение", каза Зеленски.

Той завърши изказването си с думите: "Благодаря ти Гърция, да живее Украйна!" /БГНЕС