Борбата на САЩ с белия екстремизъм

Американските власти разследват стрелбата в Ел Пасо, вследствие на която загинаха 22-ма души, като възможен случай на "местен тероризъм". Колко голяма заплаха е този вид терор и как САЩ се борят с него?

Полицията вярва, че белият заподозрян Патрик Крусиъс е изминал стотици километри през Тексас до град с испанско мнозинство, за да извърши атаката си. Смята се, че той е автор на документ, публикуван минути преди стрелбата, в който се казва, че нападението е "отговор на испанската инвазия в Тексас".

В изявление ФБР посочва, че атаката "подчертава продължаващата заплаха от страна на местни екстремисти и извършители на престъпления от омраза". Бюрото също така заяви, че е обезпокоено, че „базирани в САЩ екстремисти могат да бъдат вдъхновени от тези и предишни високопрофилирани атаки да вземат участват в подобни актове на насилие“.

Миналия месец ФБР заяви, че този вид насилие е във възход и по-голямата част от него е мотивирана от някаква форма на идеология за превъзходството на бялата раса.

И така, колко голям е проблемът?

Десните екстремисти бяха свързани с най-малко 50 убийства през 2018 г., което я прави една от най-лошите години по отношение на крайно дясното насилие от 1995 г.. според изследователи от Лигата за борба с клеветата (ADL), организация, която следи за престъпления от омраза.

Приблизително 3/4 от убийствата от екстремисти са извършени от лица, свързани с групировки за бяло превъзходство, според изследователите на ADL.

Насилие, причинено от лица, свързани с десни групи, независимо дали чрез техните онлайн връзки или идеологически афинитет, стана причина за мрачно национално и международно заглавие много преди Ел Пасо.

Жена беше убита в синагога в Поуей, Калифорния, през април, а 11 души загинаха при нападение срещу синагога в Питсбърг миналата година.

Според анализаторите тези убийци споделят обща идеология, насилие, фанатизъм и омраза и са инспирирани от хора, които срещат в онлайн общности като 4chan и 8chan - портали, където се обсъждат свободно белия национализъм и други вирулентни форми на расизъм.

Правят ли американските власти достатъчно?

Служители на ФБР казват, че разследванията им продължават на фона на нарастващата заплаха от тези групи. През юли директорът на ФБР Кристофър Урей каза на членовете на съдебната комисия на сената на САЩ, че агентите са извършили десетки арести по делата за местен тероризъм през предходните девет месеца. Според Урей тези случаи са от две различни категории - "насилствен екстремизъм в местни условия", термин, който той и други агенти на ФБР използват, за да опишат индивиди, вдъхновени от "глобални джихадисти", и "местен екстремизъм", група, която според Урей, включва онези, които са „мотивирани от някаква версия на това, което би могло да се нарече насилие, свързано с превъзходството на бялата раса“.

Агентите на ФБР са арестували около 100 индивида във всяка категория.

Други обаче не са съгласни с оценката на Урей за работата на бюрото. Те казват, че независимо от броя на арестите, извършени през последните няколко месеца, агентите на ФБР и други федерални власти обръщат по-малко внимание, отколкото би трябвало, на борбата с десния екстремизъм в САЩ. Тези критици казват, че федералните власти са поставили прекалено голям акцент върху разрастването на предполагаемите „джихадисти“ в САЩ и са „изпуснали акцента“ в усилията за борба с групи за превъзходството на бялата раса.

Фактор „11 септември 2001 г.“

След нападението на „Ал Кайда“ срещу САЩ през 2001 г. служителите на Вашингтон вложиха огромни ресурси в усилията за борба с тероризма. Според доклад на базирания във Вашингтон „Стимсън център“, САЩ са изразходвали 2,8 трилиона долара през фискалните години 2002 до 2017 г. за борба с тероризма в глобална кампания за ограничаване на екстремисткото насилие, което се води чрез военни и други средства.

От тази сума разходите за вътрешна сигурност - или за запазване на хората в САЩ в безопасност - представляват 35% или приблизително 979 млрд. долара.

С течение на времето, според анализаторите, инвестирането на ресурси в борбата със заплахи от групи като „Ал Кайда“ и т. нар. „Ислямска държава“ означава, че други заплахи получават по-малко внимание. Но опасността от белите екстремистки групи продължава да нараства.

Щом властите разберат, че някой има връзки с международни джихадистки групировки, поставят тези лица под наблюдение. Но нападенията срещу синагоги в САЩ, нападения, извършени от лица, свързани с десни екстремистки групи, не резонират с властите по начина, по който заплахите от джихадистките групировки в миналото. "Феноменът на масовата стрелба се разглежда като част от американския начин на живот - за съжаление", казва Даниел Бенджамин от Дартмутския колеж, работил като координатор на Държавния департамент на САЩ за борба с тероризма от 2009 г. до 2012 г.. "И не бе обърнато достатъчно внимание на идеологията зад тези атаки."

Според него има още един елемент, който допринася за сравнително слабото отношение на властите към групите за бяло превъзходство: основен двигател на расизма в тази страна. "Длъжностните лица не са подлагани на заплаха отвътре - и от хора, които приличат на тях - както са били под заплаха отвън с чужда идеология. В крайна сметка, идеологията за бялото преъвъзходство е елемент на американския начин на живот много преди гражданската война. "

Майк Джърман, бивш агент на ФБР под прикритие, , е съгласен. Той казва, че ФБР не е "третирало еднакво всички терористи", обяснявайки, че агентите "са се съсредоточили върху мюсюлманите и мюсюлманите-американци, но междувременно смъртоносната заплаха от белите борци за превъзходство е била игнорирана".

Променящ се пейзаж на заплахите

Някои от най-мощните десни екстремистки организации в САЩ съществуват доста преди 11 септември. Една от групите, Stormfront, която анализаторите описват като уебсайт за бяло превъзходство, е създадена през 1996 г. и действа като вдъхновение за Дилън Рууф, стрелецът, убил 9 души в църква в Чарлстън през 2015 г. Друг сайт, Daily Stormer, съществува от години.

Но отскоро онлайн общностите за десни екстремисти и бели националисти нарастват по популярност и мощ и времето за радикализация на новите членове се ускорява драстично.

"Интервалът от светкавица до гръм" - от момента, в който някой за първи път се среща с идеологията, до действителна атака - "коренно е намалял", казва Джон Фармър, бивш генерален прокурор на САЩ и автор на „The Ground Truth: The Untold Story of America Under Attack on 9/11“ (разкриваща неразказани истории за истината за атаката на 9 септември 2011 г. – бел. прев.).

Процесът на радикализация, който отнемаше месеци или години сега е въпрос само на няколко седмици. Това затруднява федералните власти да разпознават заговорите за насилие и да намират хората, които планират нападение.

Какво ще се случи сега?

Много хора се съмняват дали американските служители полагат достатъчно усилия в изправянето си срещу новите заплахи от десните екстремисти.

"ФБР върши чудесна работа", казва Ричард Барет, бивш директор по глобалните антитерористични операции в МИ6, британската чуждестранна разузнавателна агенция. "Те следят отблизо тези групи - и са съсредоточени върху това от известно време."

Федералните власти разследват стрелбите в Ел Пасо като възможен случай на местен тероризъм. Те също се опитват да спрат десните екстремисти да завземат социалните медии и онлайн платформите и принудиха една от услугите да бъде закрита.

В допълнение служители на ФБР започнаха да профилират онези, които вярват в радикалните теории на конспирацията като потенциална заплаха, от първостепенно значение за бюрото, както пише репортер на Яху Нюз, и знак, че агентите се борят с ново съзвездие от заплахи, такова, което включва десен екстремизъм, както и идеологии, които се внедряват от чужбина.

Но мнозина смятат това за трудна битка. Преди време президентът беше обвинен, че снижава заплахата от крайнодесни групи. Той също бе критикуван, че проявява нетолерантност към малцинствата на своите политически митинги.

В понеделник Тръмп зае много по-силна позиция след атентата в Ел Пасо: "В един глас нашата нация трябва да осъди расизма, фанатизма и бялото надмощие", каза той, макар че на обикновено хипербързия президент бяха необходими 24 часа, за да произнесе тези думи.

Критиците на президента чакат да разберат дали сега той ще се придържа с тази по-строга позиция или езикът му ще омекне, когато приближаващата политическа криза нахлуе и той отново поеме по пътя на кампанията. /БГНЕС

-------------------------------------------------------------------

Тара Маккелви за Би Би Си

Категории:

Тагове: