Нейкова: Ще обявим поръчка за доставка на допълнителен брой машини

Днес ще обявим нова поръчка за доставка на допълнителен брой машини. Максималната прогнозна стойност се надвишаваше миналия път. На тази цена купихме машините за летния вот, по-скъпо беше с 300 000-500 000 хиляди над максималната прогнозна стойност.

Това заяви пред БНТ председателят на ЦИК Камелия Нейкова.

След като прекратихме поръчката, имаме уверението вече от МФ, че финансирането за тази поръчка ще се осигури по бюджета на ЦИК, добави Нейкова. Но дори и това да не стане, с наличния брой машини дори можем да осигурим машинното гласуване, но все пак е по-добре в повече избирателни секции да има повече от една машина, каза Нейкова. Въпросът за наем на машините пред ЦИК не стои. ЦИК е изплатила напълно машините на Сиела, не може да се иска наем, при положение, че сме платили около 34 млн. Има неразплатени 4 млн., стои нерешен въпросът с правото на ползване на този софтуер от държавата, коментира още Нейкова. Имаме договор със Сиела за логистиката и машините, договорът е подписан на 1 октомври, допълни Нейкова. Тя обясни, че в ЦИК няма нито един сигнал за счупени машини.

За предстоящите избори Нейкова каза, че ако една партия е регистрирана и за двата вида избори, участва в жребия за президент и получи номер 10 например, тя ще бъде номер 10 и за парламентарните избори. Онези партии, които участват само в парламентарните избори, за тях ще има отделен жребий и ще се направи спрямо този за президентските избори, така че не може да се дублират и няма как да има объркване, посочи Нейкова. /БГНЕС