Нейкова: ЦИК има готовност за насрочване на избори, незабавно след указа на президента

Народните представители изслушват в парламента председателя на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова във връзка с подготовката и провеждането на избори, включително резултатите от извършените тестове с хартията за машинното гласуване, предаде репортер на БГНЕС.

Вносителят на предложението Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ-СДС, помоли Нейкова да даде информация дали ЦИК ще се справи с процесите около провеждането на избори, ако те бъдат на 2 април т.г.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова посочи, че по-рано днес е имало насрочено заседание на ЦИК.

„ЦИК от приемането на промените в Изборния кодекс е в процес на подготовка за провеждане на евентуални предсрочни парламентарни избори“, съобщи тя и допълни, че в тази връзка са проведени срещи с представители на МС за видеонаблюдение и видеозаснемане.

ЦИК проведе среща с представители на печатницата на БНБ, на които бяха предоставени всички сертификати за хартията за гласуване, информира Нейкова и добави, че са предостави три варианта на защита за целите на експеримента, който е проведен във вчерашния ден. „Бих казала, че беше проведен успешно от членовете на ЦИК“, уточни тя.

Председателят на ЦИК обясни, че трите варианта са били поставени на три машини за гласуване. „И трите работиха през целия ден, така че да бъдем почти в реална среда за гласуване. Нямаше никакви технологични проблеми. За целите на експеримента се разпечатваше документ, наречен разписка. В настоящите избори този документ трябва да бъде бюлетина за гласуване“, отбеляза Нейкова.

Тя допълни, че по информацията, която е предоставена в ЦИК, е посочено, че хартията вече е поръчана, като най-ранната доставка може да се определи за деветата календарна седмица.

На 26 март не би могло да се достави хартия, но за 2 април такава би следвало да бъде налична.

„ЦИК има готовност, незабавно след указа на президента за насрочване на избори, и с определяне на мандатите по райони“, подчерта Нейкова.

След утрешната среща на ЦИК с МС ще стане ясно и какъв ще бъде редът за техническото обезпечаване на видеонаблюдението в реално време, което, подчерта Нейкова, е изключително важно за прозрачността на изборния процес, за да може всеки гражданин спокойно да наблюдава как се извършва то.

QR кодът съществува и така би трябвало да бъде, не е обсъждан вариант той да отпадне.

Нямаме друга демоверсия съгласно измененията в ИК. По отношение на това колко бюлетини за машинно гласуване могат да се разпечатат от една ролка е решение на ЦИК, като до края на деня Нейкова ще даде информация колко разписки от една ролка могат да бъдат разпечатани.

Моля за спокойствие по този въпрос, защото сме задали на печатницата на БНБ по-големи количества, защото ние сме длъжни да се подготвяме и за местните избори през есента, каза още тя.

С каква дължина ще бъде бюлетината за машинно гласуване също ще реши ЦИК, но съобразно това да не може тя да се разгъне и да покаже вота на избирателите и пр.

Цялостен анализ на всички гласувания с машинно гласуване и преброяване на контролни разписки във всички секции в страната и извън страната не е направен от ЦИК. Такова не е предвидено да бъде извършено, съгласно разпоредбите на ИК.

От изборите от април 2021 г. до настоящия момент, в ЦИК е имало предложения това преброяване да става в ЦИК, а не в СИК, но то не беше прието с мнозинство от две трети от ЦИК. Отговорността на всеки член на ЦИК има еднаква тежест и не може нито едно решение да бъде взето без мнозинство от две трети.

ЦИК е планирана своята дейност и преди да е обнародван указът, но все още нямаме образец.

Депутатът от ГЕРБ-СДС Радимир Чолаков каза, че в следващите два месеца е важно ЦИК да излъчва и внушава доверието, което излъчва и самата Нейкова днес. „От името на ГЕРБ-СДС вярваме на ЦИК. Не се поддавайте на провокации. Обърнете внимание и на протоколите. Опитайте се да проявите малко емпатия към хората, които ще попълват протоколите. Грешките не се дължат на манипулации и на фалшификации, направете и техния живот, и нашето спокойствие по-гарантирани“, заяви той.

Никола Минчев от „Продължаваме промяната“ съобщи, че не са получили сигурност, защото не са чули конкретно колко ролки са били използвани за осигуряване на необходимата хартия за гласуване, а този път самото гласуване с машината е съвсем различно. „Не получихме и конкретна информация за дължината на самата бюлетина, нито колко ще бъдат при машинното гласуване, което не ни дава спокойствие към настоящия момент относно спокойното протичане на изборите“, обясни той.

Мустафа Карадайъ от ДПС подчерта, че ЦИК, освен правоприлагащ орган, осъществява и надзора за законност и трябва да пресича нарушаването на ИК, независими дали от граждани, от общинската и областната администрация, включително и от държавата, както и от МВР. /БГНЕС