Нейнски: България е последователна в подкрепата си за РСМ, но Скопие трябва да спазва Договора

България има ясна и последователна политика спрямо РС Македония за нейната европейска интеграция. Това е едно рядко, но добро явление в нашата политика.

Това каза бившият министър на външните работи и бивш посланик на страната ни в Турция Надежда Нейнски. За нас е изключително важно РСМ да бъде член на ЕС, но преди това трябва да бъдат изпълнени условията за това членство, така както всички сме правили преди присъединяването си, каза Нейнски.

Според нея "определено има преследване на граждани с българско самосъзнание в РСМ". "Има политика на преследване на тези граждани", подчерта Нейнски. Тя припомни, че между двете страни има подписан Договор за добросъседство и приятелство през 2017г., който обаче не се спазва, така както не се спазваше и Договора от 1998 година. В РСМ има език на омраза, има пречки за българските инвестиции, има проблеми и с работата на смесената историческа комисия. Поради неспазването на Договора от 2017г. на практика проблемът става европейски, защото има неспазване на един международен договор, подписан от страна-член на ЕС и страна-кандидат, подчерта бившият дипломат №1 на България /1997-2001/. /БГНЕС