Нейнски: Кабинетът закъсня с изгонването на руските дипломати

Разколебаване не може да има, защото става въпрос за българската национална сигурност. Това заяви по БНТ Надежда Нейнски, бивш външен министър и посланик в Турция, коментирайки въпроса с изгонването на 70 руски дипломати и технически персонал от страната.

Тя е смутена, че все още има хора, за които интересите на Русия стоят над тези на България. Според нея това показва колко дълбоко е стигнала руската хибридна пропаганда в България.

„Това, което направи правителството, е един закъснял ход“, категорична е Надежда Нейнски, коментирайки действията на правителството в оставка.

Бившият външен министър подчерта, че трябва да се защити геополитическия избор на България, защото хибридната война, която Русия води срещу България, е дала своите плодове. Става дума за псевдопатриотични партии, които защитават интересите на друга Родина. Тя смята, че участието на БСП в едно ново правителство може да го завлече в „сивата зона“ заради позицията на партията спрямо Русия и доставките на оръжие за Украйна.

„Очертаване на една много ясна червена линия, която няма да бъде прекрачвана. Важно е тази позиция да бъде удържана. Не трябва да бъде еднократен акт и да се допускат компромиси под форма на политики, обслужващи Русия“, призова Нейнски.

Според нея днес е настъпило „време разделно“ – всички партии трябва да се определят по този въпрос, за да бъде България независима страна, уважавана от своите партньори.

Тя определи затварянето на руското посолство като акт на Москва.

„Ако българо-руските интереси почиват на този тон, не смятам, че те са приятелски отношения. Актът с изгонването на руските дипломати, които са извършвали неправомерна дейност, е само първата крачка. Трябва да се разбере с кои са си партнирали в България“, заяви Нейнски. /БГНЕС