Нейтън Чен завоюва трета поредна световна титла

Американският фигурист Нейтън Чен направи четворни скока в свободната програма при мъжете, за да надвие олимпийския първенец Юдзуру Ханю и да спечели трета последователна световна титла на първенството в Стокхолм.

Чен е отново световен шампион след 2018 и 2019.

Чен, който стартира деня на трета позиция, бе безапелационен в изпълнението си, постигайки резултат от 222.03 за общо 320.88, за да постави под натиск 17-годишния Юма Каджияма и Ханю, които следваха в програмата. Каджияма постигна личен резултат от 190.81 за 291.77, но Ханю постави ръката си на леда в края на първия от двата си скока, и в крайна сметка приключи със 182.20 за 289.18. Чен добави към световните си титли от 2018 и 2019. Изданието през 2020 в Монреал бе отменено поради пандемията от коронавирус.

Невероятно е, фактът, че съм тук на това световно първенство след тази безпрецедентна година, наистина е изключително. Много съм екзалтиран. Просто исках да си напомня, че трябва да се наслаждавам на леда. Не знам на колко още световни първенства ще мога да участвам, така че трябва да се забавлявам при всяко свое участие. Чувствам се голям късметлия да бъда тук – напомням си го и това ме прави значително по-спокоен“, каза той на церемонията по награждаване.

В танцувалната надпревара, руският тандем Виктория Синицина и Никита Кацалапов спечели титлата, попълвайки празнината, оставена от липсата на четирикратните първенци на планетата Габриела Пападакис и Гийьом Сизерон. Европейските шампиони Синицина и Кацалапов триумфираха с резултат 221.17 точки. Американците Мадисън Хубел и Закари Донахю (214.71) останаха втори, а трети на почетната стълбичка се качиха канадците Пайпър Джилс и Пол Порие (214.35). Френските звезди Пападакис и Сизерон избраха да пропуснат турнира, за да се фокусират върху подготовката си за Зимната олимпиада в Пекин догодина. /БГНЕС