Неизвестна болест отне живота на 9 души в Северна Кения

Мистериозна епидемия в окръг Марсабит в Северна Кения е отнела живота на девет души през последните две седмици, потвърдиха местните власти.


Те съобщават, че повече от 80 души са се разболели тежко, след като болестта се е появила в района на Карги в окръг Лоянгалани.

По-голямата част от смъртните случаи са регистрирани в райони с пасища, което предизвиква загриженост сред местните общности и здравните служители.

В разговор с репортери местният лидер в Карги, старшият вожд Мозес Галоро, потвърди смъртните случаи, като заяви: "Досега сме загубили 9 души, а най-малко 80 други са приковани на легло в селата заради избухването на мистериозна болест. Призовавам за спешна намеса."

Според Галоро сред загиналите са шестима възрастни и три деца на възраст между една и три години.

Засегнатите лица са проявили грипоподобни симптоми, включително силно главоболие, подуване на далака и пожълтяване на очите.

Здравните власти в Марсабит заявяват, че работят неуморно за установяване на причината за заболяването, което има симптоми, подобни на маларията, и за осигуряване на необходимата медицинска помощ на засегнатите лица. /БГНЕС