Неизвестни купиха биткойни за милиарди

Неизвестни хора са купили биткойни на стойност няколко милиарда долара за пет минути, предаде Скай нюз.

Главният изпълнителен директор на аналитичната компания CryptoQuant Ки Юнг Ху заяви, че огромните транзакции са свързани с рязко покачване на цената на първата в света криптовалута.

Експертът написа в профила си в Туитър, че ръстът на биткойните е причинен преди всичко от голяма покупка на „китове“ (както се наричат ​​големи притежатели на криптовалута), а не от поредица от ликвидации на къси позиции. Ху отбеляза, че обемът на продажбите им след увеличаването на курса на криптовалута до 55,5 хиляди долара е само 17 милиона долара. Тази сума не би могла да повлияе значително върху стойността на биткойн.

По време на търговията на 6 октомври курсът на биткойните се е увеличил с повече от 9 процента на ден и в своя пик достигна 55,5 хиляди долара, според борсата Binance. През последните 7 дни цената му се е увеличила с 33 процента. По времето, когато новината беше публикувана, първата в света криптовалута беше на стойност 54 764 долара. Пазарната капитализация на биткойн беше 1 трилион долара.

Биткойнът се възстанови след неотдавнашен удар от китайските регулатори. На 24 септември Китайската народна банка (CB) нарече всички дейности, свързани с криптовалутите, незаконни и обеща да предприеме строги мерки за ограничаване на търговията им. След като тази информация се разпространи в медиите на 24 септември, биткойнът спадна с почти 3,7 процента./БГНЕС