НЕК няма да допусне поскъпване на тока

НЕК е отговорна компания и спазва законите в страната. Решенията на КЕВР и други разпоредби се спазват стриктно от НЕК. Това заяви Петър Илиев, изпълнителен директор на НЕК на извънреден брифинг, предаде репортер на БГНЕС.

Ние преминахме към свободен пазар, който се оказа голямо предизвикателство за производителите и големите потребители и търговците на електрическа енергия. До преди приемането на закона се работеше на платформи на производителите – говоря за АЕЦ „Козлодуй”, НЕК и „Марица Изток 2” и се сключваха и двустранни договори. От 1 януари 2018 г. вече се забрани това със закон цялата енергия се търгува на Българската независима борса, добави Илиев.

От 1 януари 2019 г. вече всички са на свободния пазар.

Основно задължение на НЕК е да доставя енергията на ЕРП-тата за населението.

„Националната електрическа компания има задължения да осигурява ток за регулирания пазар и битовите потребители, а не да предоставя допълнителни количества на свободния пазар“, подчерта Илиев, отговаряйки на обвиненията на работодателските организации, че компанията не е предоставила допълнителни количества и цените на тока на борсата са скочили. По-високи цени е имало само в два от дните, уточни Илиев.

"Пускането на допълнителни количества от ТЕЦ-овете "Марица Изток" ще доведе до значителна щета на НЕК, тъй като тези разходи няма да бъдат покрити от фонда за енергийна сигурност, ако осигуряваме допълнителни количества от язовири, без да спазваме всички други неща, има опасност да застрашим снабдяването с вода и да източим язовирите в България", каза директорът на НЕК.

Петър Илиев беше категоричен, че няма да допусне токът за бита да поскъпне заради НЕК. /БГНЕС