Нехамер: Само България и Румъния да се страхуват от вето за Шенген, Австрия подкрепя Хърватия

Австрия ще подкрепи членството на Хърватия в Шенгенската зона, каза днес в Загреб австрийският канцлер Карл Нехамер, след като неговият вътрешен министър преди това се противопостави на разширяването на Шенгенската зона и изрази загриженост, че Виена ще блокира достъпа на Хърватия от първия ден на следващата година.

"Почти не усещаме мигрантски натиск от Хърватия на север. Тъй като Хърватия изпълнява образцово изискванията за защита на границите, не виждам никакъв проблем там. За трите държави ще се гласува поотделно и само България и Румъния могат да се страхуват от австрийско вето“, каза Нехамер след срещата с хърватския премиер Андрей Пленкович, цитиран от австрийския „Kleine Zeitung“.

„Ще подкрепим присъединяването на Хърватия към Шенгенската зона, но ще бъдем критични към България и Румъния“, добави канцлерът.

БГНЕС припомня, че австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер предизвика голяма загриженост, след като заяви, че е против разширяването на Шенгенското пространство към Хърватия, България и Румъния. Карнер неведнъж е заявявал, че е против разширяването на Шенгенското пространство, което според него не работи, „както се вижда от увеличения брой на търсещите убежище в Австрия“.

Нехамер посочи, че в Австрия има 100 000 души, които са преминали границата незаконно, като 75 000 от тях са преминали през страни като Румъния, България и Унгария, без да бъдат регистрирани от тамошните органи за сигурност.

„Това е риск за сигурността и ние трябва да се погрижим за него. Днес Австрия е изправена пред голямо предизвикателство. Подложени сме на огромен натиск заради нелегалната миграция и не защитаваме външната граница на ЕС“, предупреди Нехамер. /БГНЕС