Нелегални мигранти атакуваха границата с Мексико

Новото правило, което влезе в сила по-рано тази седмица, има за цел да ограничи притока на мигранти, търсещи убежище, които пресичат американската граница. Междувременно агенти на САЩ за митническа и гранична защита (CBP) разпръснаха група от около 50 мигранти рано в събота, които се опитаха незаконно да влязат в Съединените щати през Тексас, съобщи „Fox News”.

"Игнорирайки командите да спрат, групата внезапно се втурна към временните барикади, огъна метални стълбове [...] Няколко мъже от групата пренебрегваха командите да спрат и физически избутаха бариерите [...] Когато се сблъскаха с офицери на гранична полиция, мигрантите нападнаха полицаите, като ритаха и се опитваха да вземат оръжията на офицерите”, заяви служител на гранична полиция, цитиран от „Fox News”.

Подобни инциденти стават все по-разпространени сега, когато групи мигранти от страните от Централна Америка, търсещи убежище, започнаха да се движат към Съединените щати през Мексико миналата есен. Американският президент Доналд Тръмп нарече „криза“ пристигането на потока мигранти и обяви национална извънредна ситуация през февруари след неуспешен опит да си осигури средства за изграждане на гранична стена.

Тръмп заяви през юни, че Съединените щати и Мексико са постигнали споразумение, съгласно което Вашингтон ще се откаже от предишните планове за налагане на митата за мексикански стоки заради опита да спре потока от мигранти. Споразумението предвижда Мексико да разположи своята Национална гвардия по южната граница със САЩ и ще работи за разбиване на мрежите за трафик на хора. /БГНЕС