Нелоялната конкуренция е основният проблем в биопроизводството

Новият заместник-министър на земеделието, отговарящ за биопроизводството, Чавдар Маринов предлага да се помисли за създаването на гаранционен фонд с участието на държавата, предаде репортер на БГНЕС.

След протестите на браншовите организации Чавдар Маринов стана заместник-министър, който да брани техните интереси.

„Вчера беше ден на избори. Събраха се всички браншови асоциации, които са част от споразумението за протестните действия. Имаше двама кандидати – за конвенционалното производство, това беше Тодор Джиков, който е председател на асоциацията на картофопроизводителите, а от страна на биологичното производство Димитър Петков. Двамата кандидати събраха равен брой гласове. След дебати всички се обединиха около избирането на консенсусна личност и това бях аз“, обясни Маринов и добави, че Джиков също е бил избран и влиза с него в министерството като негов съветник.

Маринов обеща да работи заедно с всички браншове.

Попитан коя е първата тема, с която ще се заеме, той отговори, че по отношение на производството на плодове и зеленчуци, картофи, биопродукти има един основен проблем и това е нелоялната конкуренция.

"Тя се явява по два фланга. Първият е високо субсидираната европейска стока, която влиза у нас на цени под нашата себестойност. Това поставя в неконкурентна условия земеделските производители. От друга страна наблюдаваме един нерегламентиран внос, една контрабанда, на плодове и зеленчуци, от страни, които не са членки на ЕС като Турция, Македония, Албания, който трябва да бъде урегулиран. Това удря по фиска, тъй като не се внасят такси, мита, ДДС", подчерта Маринов.

Той каза, че ще работи и по търсенето на варианти за застраховането на реколта.

„Може да помислим и за създаването на гаранционен фонд с участието на държавата и земеделските производители, който да обезпечава адекватно производителите при градушка, слана“, каза още той.

Маринов изрази надежда, че ще бъдат изпълнени и останалите искания на протестиращите и обяви, че ще работи съвместно с бранша за възстановяването на изконните български традиции по отношение на производството на плодове и зеленчуци. Ще работи и за възраждане на българското село чрез търсене на различни социални пакети и субсидирана заетост с помощта и на други ведомства.

БГНЕС припомня, че досега Чавдар Маринов беше изпълнителен директор на Българската асоциация на организациите на производители на плодове и зеленчуци. Той е агроном, животновъд, икономист по образование. Има 11 години трудов стаж в Държавен фонд „Земеделие“. Маринов е на 42 години, женен с две деца. /БГНЕС