Немски депутат подаде оставка заради лобизъм за Никола Груевски и ВМРО-ДПМНЕ

Немски депутат от Християнсоциалния съюз (ХСС) подаде оставка от Бундестага заради лобистки услуги за бившия македонски премиер Никола Груевски и неговата партия ВМРО-ДПМНЕ. За това съобщи немското издание „Тагесшау“.

Тобиас Цех, член на Християнсоциалния съюз (ХСС), е подал оставка от Бундестага и партията си. Оставката е подадена поради възможен "конфликт на интереси".

Според „Тагесшау“ причината за това са обвинения срещу Цех, че чрез консултантска компания той е предоставял услуги на македонската политическа партия ВМРО-ДПМНЕ по времето, когато Никола Груевски е неин председател. Германският депутат отрече обвиненията, но реши да се оттегли от поста депутат, за да разсее, както той обясни, потенциални предразсъдъци.

За случилото се съобщи генералният секретар на ХСС Маркус Блум пред германската агенция ДПА.

Според разследване на „Шпигел“, Тобиас Цех е извършвал съмнителна PR дейност за партията на „корумпирания македонски политик“ Никола Груевски. През ноември 2016 г., тогава 35-годишният Цех е подкрепил участието му в предизборната кампания в Скопие. Четири години и половина по-късно ангажимента му на Балканите поражда въпроси, пише вестникът. Цех очевидно е бил в услуга на партията на Груевски, ВМРО-ДПМНЕ. Това е включвало консултантски хонорари в размерите на петцифрени суми.

Депутатът призна, че компанията му „Scaliger Strategy Consulting“ е имала "договор за стратегически съвети" с партията на Груевски.

През 2016 и 2017 г. германският депутат многократно се е срещал с Груевски и тогавашното ръководство на ВМРО-ДПМНЕ. Според "Аугсбургер Алгемайне" Цех и неговата консултантска компания са били активни в македонската предизборна кампания на ВМРО-ДПМНЕ, като в същото време е присъствал на датата на изборите.

БГНЕС припомня, че бившият македонски премиер беше осъден за корупция и избяга в Унгария, където според последни данни се намира до момента.

39-годишният семеен депутат Тобиас Йозеф Цех е в Бундестага за първи път от 2013 до 2017 г. През май 2020 г. роденият в Горна Бавария отново става част от Бундестага. Цех е успешен търговец на дребно и е учил бизнес администрация.

С този ход партията на Меркел губи вече трети депутат, след като други двама се разделиха с мандатите си заради аферата с набавяне на медицински маски. /БГНЕС