Нено Димов остава в ареста

Министърът на околната среда и водите в оставка Нено Димов остава в ареста. Това реши Специализираният съд, предаде репортер на БГНЕС.

Мярката взета за Димов е „задържане под стража”. Определението не е окончателно и може да се обжалва пред апелативния спецсъд.

„За мен това определение е израз на една безпомощност, защото съдът каза, че той имал съпричастност, защото подписвал графиците, но графиците са за язовирите на цялата страна“, каза след заседанието адвокатът на Димов – Ина Лулчева. Тя отбеляза и че съдът е заявил, че нямало приложени доказателства по делото, че Димов е делегирал правомощията на друг зам.-министър. „Тоест прехвърля доказателствената тежест на обвиняемия да доказва дали е виновен или не, след като всички писма по язовир „Студена“ и по всички язовири, които са приложени по делото са подписвани от зам.-министъра, който е ресорен за водите Красимир Живков и той е действал правомерно според мен“, заяви защитата пред журналисти. По думите й, ако съдът се интересуваше действително от това дали има обосновано предположение, или прокуратурата се интересуваше от истината, би следвало досега да е изяснила тези факти. „Нашето убеждение е, че прокуратурата не я интересува, оказа се, че и съдът не го интересува“, заяви Лулчева.

Наблюдаващият прокурор Ангел Кънев счита, че определението на съда е правилно. „Държа да отбележа, че от всички доказателства по делото и писмени, и гласни няма такова, което да сочат министърът Нено Димов да е делегирал правомощията си на свой заместник“, посочи обвинителят. Ангел Кънев заяви, че всичко, което е било необходимо, за да бъде обосновано повдигането на обвинение е изяснено като факти и обстоятелства. „Обръщам внимание, че продължават да се събират доказателства и най-вероятно ще има привлечени към наказателна отговорност и други длъжности лица не само от МОСВ. На този етап доказателствата са били достатъчни за повдигане на обвинение на обвиняемия Нено Димов. Включително и днес, утре, и в понеделник продължават да се разпитват свидетели, да се събират писмени доказателства по делото“, заяви прокурорът. .......................................................................

Нено Димов е в ареста, след като беше обвинен в умишлена безстопанственост заради водната криза в Перник.

Министър Нено Димов подаде оставка от поста в МОСВ от ареста, а премиерът Борисов я прие. Той е обвинен в качеството си на министър на околната среда и водите за умишлена безстопанственост, довела до водната криза в Перник.

Според прокуратурата Нено Димов не е изпълнил задълженията си да прекрати подаването на вода за промишлени нужди, въпреки че 23 месеца поред е бил информиран, че притокът в язовир “Студена” е значително по-малък от разхода на вода. Според наблюдаващия прокурор Ангел Кънев, ако бъде на свобода Нено Димов може да повлияе на свидетели, както и на събирането на доказателства или да извърши друго престъпление.

Предстои оставката му да бъде гласувана и от Народното събрание в първите дни след зимната ваканция на депутатите. Димов е поредният министър, който изпада от кабинета “Борисов 3”. Той беше в управлението от квотата на Обединени патриоти, предложен от ВМРО на вицепремиера Красимир Каракачанов. /БГНЕС