Нено Димов с обвинение за умишлена безстопанственост, задържан е за 72 часа

Прокуратурата привлече като обвиняем Нено Димов за умишлена безстопанственост в качеството си на министър на околната среда и водите, предаде репортер на БГНЕС.

Прокуратурата е установила, че министърът на водите и околната среда в разрез със Закона за водите е разрешавал използването на водите на яз. „Студена“ за промишлени нужди, въпреки че е уведомяван, че водата в язовира намалява. „От събраните доказателства, които са над 48 тома, сме направили обосновано предположение за безстопанственост от страна на Нено Димов, който умишлено е осъществил това деяние. За периода от 2018 г. до края на миналата година, Димов надлежно е бил информиран какво е нивото на водата в язовир „Студена“. В посочения период от време, въпреки намаляващия обем на язовира, Димов е продължавал да подава едни и същи количества към промишлените дружества. Обемите са от 280 млн. към „Стомана – Перник“ и около 100 млн. за другото. Министърът не е изпълнил съответните правомощия, които има“, заяви наблюдаващият прокурор Ангел Кънев. От началото на 2018 г. управата на язовира са уведомявали ВиК Перник и министъра на околната среда и водите за ситуацията. Въпреки това министър Нено Димов е разрешавал на определени фирми да черпят вода за промишлени нужди – „Стомана Индъстри” и „Топлофикация Перник”. От прокуратурата обясниха, че се проверяват всички факти.

Нено Димов подаде оставка, Борисов я прие

В качеството на обвиняем министърът на екологията Нено Димов, чиято оставка беше подписана и приета по-рано днес, е привлечен като длъжностно лице за умишлена безстопанственост. Законът предвижда от 2 до 8 години затвор за това престъпление. Ако министърът не беше разрешил използването на водите на язовир „Студена“ за промишлени нужди, в момента там щеше да има достатъчно количество вода, за да няма воден режим в Перник, категорични са съдебните власти. Събраните по делото доказателства дават основания да се предположи, че Димов може да извърши още престъпления и да повлияе на съдебното производство. Издадена е заповед за задържане за 72 часа, уточниха от прокуратурата. В законовия срок, след изтичане на мярката, прокуратурата ще поиска Нено Димов да бъде задържан за постоянно. От прокуратурата на няколко пъти уточниха, че лично министърът на околната среда и водите е подписвал графиците за водата, ежемесечно. Той лично е бил уведомяван и е знаел за количествата вода. В 15 часа днес е предявено постановлението на обвиняемото лице. До внасяне на искането на мярка за неотклонение „Задържане под стража”, Нено Димов ще бъде за 72 часа в следствения арест на „Г.М. Димитров”.

На снимката: Сийка Милева, Ивайло Иванов

Подаването на питейна вода е дейност, която е от значение за националната сигурност. Тя се осъществява от ВиК. С моя заповед и на ДАНС са разпоредени проверки на всички ВиК в страната, заяви и главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

„Ако можем да стигнем до всички виновни за тази криза, не само в Перник, ще направим всичко възможно да предотвратим това да се случи на други места“, закани се главният секретар и добави, че още на 26-ти декември в Перник са обещали да намерят виновниците за водната криза в града.

Той подчерта, че италианският боклукът няма общо със задържането на ексминистъра Димов.

Стана ясно, че главният прокурор е разпоредил на МВР и ДАНС да бъде извършена проверка. „Ще бъдат проверени всички площадки, които се използват за съхранение и преработка на боклук. Има срок за тази проверка. Двете неща нямат нищо общо. По темата с боклуците има сформиран щаб в ГДНП. Прави се пътна карта на боклуците в България. В края на проверките ще знаем къде, в коя точка на България, какво количество отпадъци се съхраняват и какво се прави с тях. Ако има нарушения ще бъде сигнализиран окръжния прокурор и съответно главният прокурор“, заяви Иванов.

От думите на наблюдаващия прокурор Ангел Кънев стана ясно, че действията на Нено Димов са нанесли щета в размер на 11 млн. лева. Той обясни, че преписката е пристигнала в Специализираната прокуратура от Окръжния съд в Перник без доказателства, досъдебното производство е образувано на 20 декември, а преди месец е образувано наказателно производство.

Кънев опроверга обвиненията, че вчерашната акция и задържане на Нено Димов са били показни. Той посочи, че бившият вече министър е бил задържан едва в 17 часа, а до този час той се е движел свободно и е разговарял колкото желае със журналистите.

„В хода на разследването, освен "Студена" - предмет на проверка е свързана с ремонта на стената, изясняване всички обстоятелства с управлението на водния ресурс на МОСВ, 51% от ВИК дружеството е на МОСВ. Нивото на водата в "Студена" се докладва от ВиК Перник, които докладват на министъра на околната среда и водите. ВиК дружество е алармирало за намаляването на обема на язовир "Студена", но въпреки това не са били предприети никакви мерки от страна на Димов, който единствено е можел да смени разрешителните за водоползване", каза наблюдаващият прокурор Ангел Кънев.

Кънев увери, че разполагат с безспорни доказателства за извършена умишлена безстопанственост от страна на Нено Димов. Въпреки намаляващият обем на яз. „Студена“, той не е предприел мерки, а е продължил доста дълго време да дава разрешения „Стомана - Перник“ и „Топлофикация – Перник“ и още 16 дружества, да черпят вода за промишлени нужди и така е позволил над 97 000 души да бъдат на воден режим 5 месеца.

„Все още нямаме данни дали Димов е имал конкретна полза от тези си действия. Към този момент нямаме данни за корупция“, каза Кънев и посочи, че не са били подавани сигнали в прокуратурата срещу дружеството и министър Димов от областната управа, общината и ВиК Перник.

Наблюдаващият прокурор коментира още, че язовирът не е бил изпускан заради ремонта на стената и подчерта, че той е извършен по подводен способ.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева заяви, че разследването продължава и ако в хода му бъдат установени други лица ще бъдат привлечени към наказателна отговорност. /БГНЕС