Неочакван обрат: Европа има твърде много газ

Бързите покупки на втечнен природен газ по света и топлото време доведоха до неочаквания резултат - Европа има твърде много газ. Но кризата далеч не е приключила. Тази зима много ще зависи от времето, се казва в анализ на агенция Блумбърг.

Изведнъж се оказа, че Европа разполага с повече газ, отколкото й е необходим.

Жадна за внос от Русия, на която отдавна разчита, Европа се втурна да купува втечнен природен газ от цял свят, за да запълни своите хранилища. Времето днес е необичайно топло и заявките за втечнен природен газ са удовлетворени в по-голямата си част, така че хранилищата в региона са почти пълни преди началото на отоплителния сезон. Цените на бензина също спаднаха рязко и сега са по-малко от една трета от летния си връх.

Но има още много опасности в бъдеще. Много зависи от времето. Ако настъпи студена вълна, Европа ще трябва незабавно да използва резервите си. Властите са притеснени от заплахата от нови саботажи на енергийни съоръжения, тъй като това би променило из основи ситуацията на пазара. Но сега, в края на октомври, ситуацията на континента е много по-добра, отколкото политиците смееха да се надяват.

Доставките на газ от Русия намаляват от миналата година насам. Това лято потокът на гориво по ключовия газопровод „Северен поток“ беше спрян, а миналия месец той беше повреден от няколко експлозии. Досега топлото време помагаше за ограничаване на търсенето, но европейските политически лидери се опасяват, че по-ниските цени на газа (значително по-ниски от летния пик) ще доведат до повишено потребление при понижаване на температурите.

„Излишъкът на газ в Европа ще продължи поне до декември“, казва Джакомо Масато, водещ анализатор и старши метеоролог в италианската енергийна компания Illumia. „Малко вероятно е през ноември в Европа да настъпи продължително застудяване“, добавя той.

Цените на газа са близо до най-ниското си ниво от юни насам, въпреки че опасността се крие в пазарните цени. Февруарските фючърси са с 44% по-скъпи от ноемврийските, а цените за следващата зима са още по-високи. Това предполага, че проблемите с предлагането ще продължат.

Тази ситуация означава, че е изключително важно да се намали потреблението въпреки примамливо ниските цени. Анализаторската компания Timera Energy изчислява, че спадът в търсенето на газ през 2022 г. ще бъде между 7 и 9 %, главно поради затварянето на големи промишлени предприятия, които консумират големи количества газ. Но тази цифра все още е далеч от целта на ЕС от 15%.

„Способността на Европа да преодолее паралелно кризите с електроенергията и газа през следващите две години ще зависи до голяма степен от намаляването на търсенето. Смятаме, че до края на кризата има още много време“, пишат в блога си анализаторите на Timera Energy.

Благодарение на усилията на Европа нейните газови хранилища са запълнени на 93,6 % от капацитета си за съхранение на природен газ, а на Германия - на 97,5 %, както посочва Gas Infrastructure Europe, асоциацията на европейските оператори на газова инфраструктура. Това до известна степен успокои пазара, но в случай на застудяване в Германия ще има достатъчно газ само за два месеца. Затова Европа ще трябва да продължи да купува втечнен природен газ.

Но ако може да се разчита на метеорологичния модел на Блумбърг, ноември ще донесе по-добро време от обикновено.

Засега газовозите продължават да пристигат. Този месец Северозападна Европа ще приеме 82 танкера за втечнен природен газ, което е с 19% повече в сравнение със септември. Все повече кораби вече действат като плаващи съдове за съхранение на газ поради очакванията за повишаване на цените и ограничения капацитет за приемане на горивото, както съобщават корабните брокери Fearnleys A/S. Ойстейн Калеклев, главен изпълнителен директор на норвежкия собственик на газовози Flex LNG, отбелязва, че тази ситуация може да продължи до средата на февруари.

Индексът на Блумбърг за натоварените танкери, които се намират във водата повече от 20 дни, се повиши до най-високото си ниво от 2017 г. насам. Миналата седмица испанската компания Enagas SA предупреди, че ще трябва да ограничи потреблението, тъй като разполага с малко свободен капацитет за изпомпване на вносен газ.

Цените засега се понижават, но търсенето в Азия може да ги повиши, а Русия може да спре транзита на газ през Украйна. Това може да се дължи на собствена злонамереност или на щети по инфраструктурата в разкъсвана от война среда. Всичко това засилва натиска върху цените. Освен това при тази ситуация ще бъде по-трудно да се запълнят складовете през следващата година.

Междувременно европейските министри на енергетиката обсъждат въвеждането на временен таван на цените на газа. Един от основните аргументи срещу подобна мярка е, че за Европа ще бъде по-трудно да се снабди с необходимите количества втечнен природен газ през тази зима.

„Когато температурите започнат да падат и хранилищата се изпразнят, пазарните реалности под формата на дисбаланс между търсенето и предлагането ще доведат до повишаване на цените, а това допълнително ще засили инфлационния натиск. През следващата зима проблемът със сигурност ще стане още по-остър“, казва Катя Яфимава, старши изследовател в Оксфордския институт за енергийни изследвания. /БГНЕС