Неочаквано изригна вулкан в Нова Зеландия, петима загинаха

Около 100 души са били близо до новозеландския вулкан на Белия остров при внезапното му изригване, докато властите се опитват да окажат помощ на ранените и да намерят тези, за които не се знае нищо, съобщи АФП.

Най-малко петима души са загинали при изригването на вулкана.

Премиерът Джасинда Ардърн заяви, че Белият остров - известен още като Уакаари - край северното крайбрежие на Нова Зеландия е изригнал, докато в района имало групи туристи.

"Това е много динамична ситуация и разбира се, че всички наши мисли са със засегнатите", каза тя пред репортери в Уелингтън и добави, че неопределен брой хора са в неизвестност.

Кметът на Ухакатане Джуди Търнър каза за АФП, че "е имало ранени хора" и е в ход спасителна мисия. "Не знам колко са и какво е състоянието им, но спешните служби в момента неистово се опитват да върнат тези хора от острова в болница за лечение", каза тя.

Спешните служби на Сейнт Джон обявиха, че около 20 души вероятно са ранени, но медицинските екипи все още са на път. Националната агенция за управление на извънредни ситуации в страната определи изригването като "умерено", въпреки че от километри може да се види плътен бял стълб дим и пепел.

Островът е на около 50 километра от бреговете на Нова Зеландия в живописния залив Пленти и е популярен сред туристите. Най-големи са опасенията за група посетители, които били забелязани да вървят по кратера в момента, в който e станало изригването.

Полицията заяви, че реагира на инцидента, но отказа допълнителен коментар.

Белият остров е най-активният вулкан в Нова Зеландия, като около 70% от него е подводен, според правителствената агенция GeoNet. Около 10 000 души посещават вулкана всяка година. Той изригва често през последния половин век, като последното му изригване е било през 2016 година. През август същата година отбранителните сили на Нова Зеландия издигнаха на острова 2,4-тонен корабен контейнер, който да служи като авариен бункер в случай на изригване. /БГНЕС