Неостаряващият Буфон преподписа с Парма до 2024 година

Джанлуиджи Буфон подписа нов договор с Парма, който ще задържи ветерана и бивш капитан на Италия в клуба от Серия Б до 2024.

Едногодишното удължаване на контракта означава, че Буфон, който е титулярен избор под рамката на „пармалатите“, ще продължи кариерата си като професионален футболист отвъд 46-ия си рожден ден. „Джиджи е страхотен играч, един от тримата най-добри вратари на Италия и подновяването на договора му е огромно удоволствие за нас. Неговата страст и отдаденост за Парма и града са очевидни всеки път, когато бъде видян“, каза президентът на Парма Кайл Краузе.

Джанлуиджи Буфон.

Футболната икона на Италия Буфон се завърна в Парма от Ювентус миналото лято две десетилетия след като напусна клуба, в който стартира професионалната си кариера. 44-годишният страж има рекордните 176 мача за „Скуадра адзура“, като държи и рекорда за най-много мачове в Серия А с 657 старта, като дебютира за Парма през 1995, когато е на 17 години. Той има 27 трофея, включително Световното първенство през 2006 и Купата на УЕФА през 1999 с Парма като част от вероятно най-добрия тим в клубната история.

Парма бе от топ клубовете в Италия през 90-те години на миналия век под ръководството на компанията за млечни продукти Пармалат, печелейки три европейски турнира. След като компанията претърпя колапс през 2003 след огромен скандал с финансови измами, клубът обяви банкрут. Тимът се свлече до Серия D през 2015. Три последователни промоции ги върнаха във висшия футболен ешелон през 2018, но тимът изпадна в Серия Б, след като остана последен миналия сезон.

По-голямата част от успехите на Буфон дойдоха по време на 19-те му сезона в Юве, където той спечели десет шампионски титли на страната, пет купи на Италия и Серия Б през 2007. Той стана шампион и на Франция с Пари Сен Жермен през сезон 2018-19, преди да се върне в гранда от Торино, но никога не е печелил трофея от Шампионска лига в кариерата си, губейки и трите финала, в които участва за Ювентус през 2003, 2015 и 2017. /БГНЕС