Нешка Робева: С новия спектакъл „Купон по нашенски“ казвам простo „Благодаря!“

Новият спектакъл на Нешка Робева е събитие, за което дълго ще се говори и с увереност можем да кажем, че също толкова дълго време след представянето му в зала 1 на НДК на 12 декември, ще продължи да просълзява ценители и публика.

Спектакълът, озаглавен „Купон по нашенски“, събра на една сцена фолклор, художествена гимнастика, класическа музика, балет и модерни танци. Той подари на публиката емоции, динамика, майсторство и грандиозно шоу от над 300 танцьори-участници под умелото ръководство на хореографката и бивша състезателка и треньорка на най-успешните български гимнастички от 80-те и 90-те години, Нешка Робева, както и на нейните сподвижници – треньори на танцови и състезателни трупи от цяла България.

Специално за агенция БГНЕС Нешка Робева разказа за дълго подготвяният и безпрецедентен по мащаб артистичен музикален спектакъл, какво се крие зад упорития труд зад него и кое е посланието, което неговата мисия е да отправи към публиката.

Спектакълът е посветен на 20-годишнината на трупата, създадена от Нешка Робева, „National Аrt“,, въпреки, че годините са вече 22. Поканени за участие са всички приятели на трупата, участвали с тях на различни концерти и представления. Сред тях са звездната певица Деси Добрева, миналогодишната победителка в „Гласът на България“ Петя Панева, група „Грамофон“, световни шампионки в различни спортове и много други.

Специално е участието на един от най-известните български „кларинети“ Иво Ппазов – Ибряма, който тази година отбелязва 70-годишнина. Той се изяви на сцената на НДК със своя оркестър, а в края на спектакъла бе обявена и специална награда за него от Президентството – за цялостен принос.

С участието си в спектакъла отбелязаха юбилей и едни други творци – музикантите от Берковската духова музика, празнуващи 120 години от създаването си.

Първоначално спектакълът е замислен без танцьорите от „National Аrt“, те трябвало да бъдат в публиката и да се наслаждават на изкуството, подготвено в тяхна чест. Но те самите толкова искали да бъдат част от магията отново, че Нешка не могла да устои и приела предизвикателството, въпреки че, както самата тя каза пред публиката от сцената на НДК, някои от тях „вече са с коремчета“, а други заети със семействата и децата си или с обществени дела, както един от танцьорите мъже, който в момента е кмет.

„Това, което тази вечер ще представят танцьорите, са най-хубавите, знакови танци от различните спектакли и това, което е интересно, е че ще видим съчетание между високоизградени професионалисти и най-добрите самодейци. Повечето от тях са деца, но те са толкова запалени и толкова много искат сцената, че аз вярвам, че ще стане едно хубаво празненство“, споделя Нешка Робева преди спектакъла.

„Исках да направя един реверанс към тези прекрасни момичета и момчета. Бяха такива преди 20 години, но сега ако ги видите на сцената как танцуват – те вече имат деца, и по две, и по три, ще кажете: „да, те са запазили в себе си младежкото“, с радост в гласа си продължава тя.

Но най-важното за нея е че те са запазили българския дух. „Те носят духа на България в себе си“, горда е тяхната треньорка.

„Купон по нашенски“ е свързан, както всички неща, които прави Нешка досега, с благотворителност. Той отново ще подпомогне танцови състави, гимнастически клубове и детски трупи. Това е и причината за решението ѝ да подготви подобен спектакъл през следващата година, който да обиколи големите градове на страната.

„Нали знаете какво казва Иречек: „Ние можещите, водени от незнаещите, работим за кефа на неблагодарниците. А неблагодарниците са в Народното събрание, дето ние ги издържаме. Тях не ги интересува нито изкуство, нито култура, нито деца, нито България, казва с горчивина голямата треньорка. „А ние толкова дълго правим от нищо нещо, че сме свикнали да правим от нищо - всичко. Ей така, ако правим от нищо – всичко, ще успеем!“.

Нешка Робева е наречена от професионалисти и медии „най-успешната треньорка по художествена гимнастика в света през 1980-те и 1990-те години. С нейното име са неразривно свързани най-големите успехи на българската художествена гимнастика и на българските „златни момичета“, както и развитието на световната художествена гимнастика през последните 25 години на 20 век. За почти 25 години треньорска работа, възпитаничките на Нешка Робева завоюват 294 медала, 7 абсолютни световни, 10 абсолютни европейски титли и 1 вице-олимпийска титла индивидуално, както и 7 абсолютни световни, 6 абсолютни европейски титли и 1 вице-олимпийска титла при ансамблите. Като хореограф Нешка Робева създава стотици съчетания за своите гимнастички, както и спектакли на ръководената от нея танцова трупа “National Art”.

А посланието, което творецът Нешка Робева иска да достигне до хората с последния ѝ спектакъл, е простичко: благодарност.

„Моето лично послание е най-хубавата българска дума: Благодаря!“, казва в края на интервюто Нешка Робева. „Благодаря на моите деца – гимнастички, танцьори, танцьорки, благодаря на публиката! И всичкото благо, което го има на света, бих им го дарила!“ /БГНЕС