Nestle изтегля 50 вида сладолед заради канцерогени

Швейцарският концерн Nestle SA изтегля от продажба над 45 вида сладолед заради възможно замърсяване с канцерогенния етиленов оксид, съобщи испанската неправителствена организация за защита правата на потребителите FACUA.

За изтеглянето от продажба на редица видове във връзка с новите директиви на Европейската комисия съобщи най-големият световен производител на сладолед Froneri. В уведомлението на компанията се казва, че става въпрос за незначително по обем замърсяване с компоненти, които на практика не са заплаха за здравето на потребителите.

Нито Nestle, нито Froneri публикуваха пълния списък на засегнатите от замърсяването продукти. Представителите на FACUA са получили списък с изтегляните от продажба сладоледи от испанските търговски мрежи. Според тях, засегнати са 46 вида сладолед с марката Nestle, произведени в заводите на Froneri, включително Nestlé, Milka, Toblerone, Nuii, Oreo, Princesa и други.

Спшъкът е публикуван на сайта на организацията.

FACUA предупреждава, че списъкът се ограничава с данните от три търговски мрежи и призова Nestle и Froneri да публикуват пълната информация за сладоледите, замърсени с етиленов оксид, които регулаторните органи смятат за канцерогенно вещество. С подобен призив се обърна организацията и към испанската агенция по безопасност на храните (AESAN). /РИА Новости