Нетаняху иска пряко избиране на премиер

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху вече не търси правителство, което разчита на външната подкрепа на партията Раам (Обединена арабска листа), съобщи „Джерусалем пост”.

Нетаняху не вижда никакъв шанс да сформира правителство, въпреки че все още възнамерява да запази мандата си за съставяне на кабинет, който приключва на 4 май.

Вместо това Нетаняху ще търси преки избори за премиер, които ще се проведат, ако от партията Ямина го подкрепят.

„Нямаме нужда от Раам“, каза той и добави: „Трябва ни преки избори, за да сформираме правителство.”

На въпрос дали осъжда многократните атаки срещу Раам от ръководителя на Религиозната ционистка партия Безалел Смотрич, Нетаняху отказа коментар, което ядоса депутатите от Раам.

„Нетаняху знае адреса ни, ако иска да сформира правителство“, каза депутатът от Раам Саид Алхароми. „Той знае, че трябва да ги ограничи“.

Айелет Шакед

Запитан за възможността друга висша фигура на Ликуд, като председателя на Кнесета Ярив Левин, да формира правителство с него на ротационен принцип като министър-председател, Нетаняху каза, че това „ще пренебрегне волята на един милион избиратели, които гласуваха, казвайки: Ликуд, воден от Нетаняху“.

Сътрудниците на Нетаняху заявиха, че той ще посвети останалата част от мандата си на атакуване и „извеждане“ на лидера на Ямина Нафтали Бенет, който се очаква да направи опит за изграждане на коалиция с лидера на Йеш Атид Яир Лапид след края на мандата на Нетаняху.

На пресконференцията Нетаняху обвини Бенет, че е предотвратил формирането на дясно правителство „поради личната му амбиция да бъде министър-председател“.

Ямина искаше да има дясно правителство, но провеждането на пети избори за малко повече от две години не беше опция, заяви ръководителят на фракцията на Ямина Айелет Шакед.

Нетаняху се срещна във вторник със Смотрич и го прикани да подкрепи законопроекта за преки избори за министър-председател, внесен от депутат от партията Шас.

Лапид осъди призива на Нетаняху за директни избори, като го нарече "тактика за забавяне" и че Израел не се нуждае от нови избори. /БГНЕС