Нетаняху: Хамас ще заплатят висока цена

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху проведе съвещание с министъра на отбраната, началника на Генералния щаб, ръководителите на ШАБАК, Мосад и Съвета за националана сигурност, съобщиха от правителствената пресслужба.

„Току-що приключихме съвещанието по оценка на ситуацията с ръководителите на системите за сигурност и взехме решение. Хамас и „Ислямски джихад“ заплатиха и ще заплатят много висока цена, заяви Нетаняху след края на заседанието.

Властите в Израел ще направят всичко необходимо за възстановяването на реда и спокойствието и това няма да отнеме много време, каза Нетаняху в интерву за телевизия CBS.

„Смятам, че всяка държава трябва да се защитава и има естественото право на самоотбрана. Ние ще направим всичко необходимо за възстановяването на реда и спокойствието, както и за сигурността на нашия народ“, подчерта премиерът на Израел.

Той обясни, че страната се опитва да подкопае терористичните възможности на Хамас и желанието им да повторят отново този опит.

Според него, тази операция „ще заеме още известно време“, тъй като нещата не може да се случат веднага.

Междувременно стана известно, че постоянният представител на Израел в ООН обвини Хамас в умишлено провокиране на кризата в сектора Газа, за да запази властта си. В изказването си пред извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН по палестино-израелския конфликт Гилад Ердан обвини движението, че е извършило атаки зад гърба на мирното население и подчерта, че Израел ще предприеме всички „необходими стъпки“, за да обезпечи сигурността на своите граждани.

Дипломатът призова Съветът за сигурност на ООН да осъди действията на Хамас и да призове към демилитаризиране на сектора Газа.

Според постоянния представител, Хамас иска да унищожи правителството на Израел и да завземе властта в Западния бряг на река Йордан. Това е принудило Израел да защити гражданите си и да нанесе удар по машината на терора Хамас, за да спре агресията им веднъж завинаги.

Малко по-рано днес пресслужбата на израелската армия съобщи, че палестински радикали са продължили с масирания ракетен обстрел срещу израелски населени места. Сирени за въздушна тревога се чуват в градовете Беер-Шева, Ашкелон и техните предградия, както и в граничните със сектора Газа райони.

В отговор армията продължава да нанася удари по обекти на радикалите на територията на палестинския анклав. Съобщава се за нанесен удар от дрон срещу склад с оръжие, разположен в жилището на офицер от Хамас в централната част на сектора Газа. Унищожен е и склад с военноморско оръжие.

В същото време военното крило на Хамас направи опит да атакува газова платформа в Средиземно море с помощта на подводни лодки с дистанционно управление. /БГНЕС

Йерусалим / Израел