Нетаняху получи мандат за съставяне на правителство

Израелският премиер Нетаняху получи мандат за съставяне на ново правителство след изборите на 23 март, съобщи „Джерусалем Пост“.

Президентът Риувен Ривлин връчи на премиера Бенямин Нетаняху мандат да сформира коалиция, след като лидерът на Ликуд получи най-много препоръки от своите колеги членове на Кнесета.

В речта си Ривлин сподели, че не е могъл да си представи, когато е бил избран преди седем години, че ще назначи кандидат за съставяне на правителство пет пъти по време на своя мандат. Той каза, че основното внимание трябва да бъде кой може най-добре да сформира правителство, което да получи доверието на Кнесета и че понастоящем никой кандидат не може да получи мнозинство.

"С впечатлението съм, че никой от кандидатите няма шанс да сформира коалиция", каза Ривлин.

Според него е проблематично да се назначи кандидат с наказателно обвинение и заплахата да бъде осъден, но Върховният съд е постановил, че това е допустимо и той е решил да не участва в този дебат.

"Президентът не може да замести законодателите", каза Ривлин. „Решението да се попречи на подлежащ на обвинителен акт да сформира правителство е решение на Кнесета".

Той заяви, че е решил да не взема под внимание текущия процес срещу Нетаняху, поради желанието си да защити кабинета на президента, който „получава доверието на обществеността“.

Друг вариант, очевидно разгледан от Ривлин, е изпращането на мандата директно към Кнесет, прескачайки конкретни кандидати. Това щеше да даде на Кнесет, който положи клетва във вторник, няколко седмици, за да намери кандидат.

Отказът на Религиозната ционистка партия да се присъедини към коалиция, подкрепена от Ra’am (Обединена арабска листа), ще затрудни много Нетаняху да изгради коалиция.

Междувременно Ямина и Йеш Атид започнаха преговори за правителствено споразумение за единство, при което беше предвидено Нафтали Бенет да бъде министър-председател първите две години, а Яир Лапид - последните две години и половина. Двете страни не постигнаха споразумение за това как да споделят властта и да разделят портфейлите в първоначалните разговори, което попречи на споразумението да бъде постигнато навреме за консултациите в понеделник с Ривлин. /БГНЕС