Нетаняху обмисля "тактически паузи"

Бенямин Нетаняху заяви, че Израел може да обмисли "малки тактически паузи" в боевете, за да позволи влизането на помощи или излизането на заложници от ивицата Газа, но отново отхвърли призивите за прекратяване на огъня. На въпроса кой трябва да управлява територията след края на сраженията, израелският министър-председател заяви: "Израел за неопределен период от време ... ще носи цялостната отговорност за сигурността [в Газа], защото видяхме какво се случва, когато нямаме тази отговорност за сигурността."

На 7 ноември в Израел беше запазено минута мълчание по повод 30 дни от нападението на „Хамас“ срещу Израел, при което бяха убити 1400 души. В цял свят се провеждат бдения. На 6 ноември в Йерусалим се състоя бдение със запалена свещ за всяка жертва, а роднините на загиналите се събраха на Западната стена в Йерусалим, за да отбележат месеца на траур, съобщи „Гардиън“.

Израелските военни твърдят, че са превзели военна крепост на „Хамас“ и са детонирали оръжеен склад "в цивилна зона" в съседство с болница "Ал Кудс". Израел многократно е заявявал, че „Хамас“ използва болнични сгради за провеждане на военни операции.

На 6 ноември израелските сили заявиха, че са откъснали северната част на Газа от останалата обсадена територия.

Ръководеното от „Хамас“ министерство на здравеопазването в Газа твърди, че от 7 октомври насам 10 328 палестинци са били убити в Ивицата Газа от израелски военни действия. Според него броят им включва 4 237 деца. Според говорителя на здравното министерство д-р Ашраф ал-Кудра броят на ранените е увеличен на 25 965 души. Журналистите не успяха да проверят по независим начин данните за жертвите в Газа.

Върховният комисар на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк започна петдневно посещение в Близкия изток, за да се ангажира с правителствени служители и гражданското общество относно нарушенията на правата на човека, които се извършват на фона на ескалацията на израелските действия в Газа. "Измина един пълен месец на кръвопролития, непрестанни страдания, кръвопролития, разрушения, възмущение и отчаяние", заяви Тюрк в изявление.

Международна благотворителна организация предупреди, че повече от половин милион души в северната част на Газа са изправени пред опасност от гладна смърт, тъй като хранителните запаси са "опасно" ограничени. Рихам Джафари, координатор на отдела за застъпничество и комуникации на ActionAid Palestine, заяви, че "случаите на дехидратация и недохранване се увеличават бързо". UNRWA, агенцията на ООН за палестинските бежанци, определи ситуацията в Газа като "трагедия с колосални размери".

Говорител на Световната здравна организация заяви, че повече от 160 здравни работници са починали по време на работа в Газа.

Военният говорител на Израелските сили за отбрана Даниел Хагари заяви, че Израел отново е стрелял по Ливан в отговор на нападение. Израелските сили за отбрана също така заявиха, че са прихванали "подозрителна въздушна цел" близо до синята линия, която маркира очертаната от ООН граница между Израел и Ливан.

Депутат от "Хизбула" заяви, че ливанската войнствена групировка ще отговори "двойно" на всяко израелско нападение срещу цивилни граждани след удара през уикенда, при който загинаха три деца и тяхната баба в Южен Ливан.

Асоциацията на чуждестранната преса излезе с изявление, в което критикува израелските военни за това, че тормозят репортери, докато те работят в окупирания Западен бряг.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен пристигна в Япония за срещата на външните министри от Г-7, която се очаква да бъде доминирана от темата за войната между Израел и „Хамас“.

Кремъл призова за "хуманитарна пауза" във военната операция на Израел в ивицата Газа и определи хуманитарната ситуация там като "катастрофална". Русия ще продължи контактите си с Израел, Египет и палестинците, за да помогне да се гарантира, че хуманитарните доставки могат да бъдат доставени в Газа, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков на редовен брифинг. По данни на ООН инвазията на Русия в Украйна е довела до смъртта на близо 22 000 цивилни граждани.

Британското правителство съобщи, че ще свика извънредна комисия, която да разгледа въздействието на конфликта между Израел и „Хамас“ в Обединеното кралство. Официалният говорител на министър-председателя заяви, че тя ще разгледа важни въпроси, свързани със "сплотеността на общността".

Парламентът на Турция е премахнал продуктите на Coca-Cola и Nestlé от ресторантите си заради предполагаемата им подкрепа за Израел. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон