Нетаняху призова израелците да избират мъдро

Израелският премиер Бенямин Нетаняху призова израелците да „избират мъдро”, докато самият той гласува на парламентарните избори, на които се бори за пети мандат.

„Този сакрален акт е есенцията на демокрацията и ние трябва да сме благодарни за него”, заяви Нетаняху в йерусалимското училище, в което гласува.

„Трябва да избирате мъдро, но аз не мога да ви кажа кого. Или мога, но няма да го направя. С божията благословия Израел ще спечели”, допълни той.

Израелските избори започнаха във вторник. На тях имат право да гласуват 6.3 милиона гласоподаватели в 10 720 избирателни секции в цялата страна, плюс още 96 секции, разположени в израелските дипломатически мисии в страни зад границата.

Повече от 40 политически партии се борят за места в 120 местния парламент, като се очаква само 12 партии реално да влязат в него.

Двамата основни претенденти за поста министър-председател са настоящият премиер и представител на дясната „Ликуд” Бенямин Нетаняху и представителят на политическия алианс „Бяло и синьо” пенсионираният генерал Бени Ганц.

Очаква се и двете партии да получат приблизително еднакви резултати и да имат по 30 места в бъдещия Кнесет.

Ако Нетаняху спечели, ще бъде най-дълго управлявалият лидер в израелската история. /БГНЕС и АФП