Нетаняху: Байдън да не отменя санкциите на Международния наказателен съд

Израелският премиер Бенямин Нетаняху се обърна към американския президент Джо Байдън с искане да запази санкциите, наложени на Международния наказателен съд (МНС) по време на администрацията на Доналд Тръмп, съобщава порталът Axios, позовавайки се на източници. Израелският лидер попитал за това по време на телефонен разговор с Байдън миналата седмица.

Представители на израелските власти са загрижени за възможните пречки, които биха могло да създаде премахването на ограниченията като част от усилията на Израел да „спре разследването на потенциални военни престъпления“ срещу страната. През януари Ройтерс, позовавайки се на Държавния департамент, съобщи, че настоящите американски власти възнамеряват внимателно да проучат санкциите, наложени от предишната администрация на Вашингтон.

Прокуратурата на МНС провежда предварително проучване на ситуацията в Палестина от 16 януари 2015 г. През май 2018 г. Палестина изпрати искане до прокуратурата за разследване на ситуацията. Документът съдържа искане за разследване на престъпления, попадащи под юрисдикцията на съда на територията на държавата Палестина от 13 юни 2014 г.

На 20 декември 2019 г. прокурорът на ICC Фату Бенсуда заяви, че по искане на Палестина „прокуратурата е завършила предварително проучване и е стигнала до заключението, че ситуацията отговаря на всички критерии на Римския статут за откриване на пълно разследване“ на израелски действия в Палестински територии. Тя добави, че има всички основания да вярва, че военни престъпления са извършени на Западния бряг, Източен Йерусалим и ивицата Газа /БГНЕС

Категории: