Неуспех за Санчес за амнистията на каталунските бойци за независимост

Испанският министър-председател Педро Санчес претърпя съкрушителен неуспех в парламента с отхвърлянето на законопроекта за амнистия на каталунските борци за независимост, което е още една илюстрация на изключителната нестабилност на неговото правителство, което беше преназначено само преди два месеца и половина, предаде АФП.

Парадоксално е, че именно партията на лидера за независимост Карлес Пуигдемон, Junts per Catalunya (JxCat), гласува против този изключително спорен законопроект с аргумента, че той не гарантира прилагането на амнистията спрямо нейния лидер, основната фигура зад опита за отделяне на Каталуния през 2017 г.

Това отхвърляне на първо четене не означава, че текстът е изоставен, и той ще трябва да се върне в парламентарната комисия, където може да бъде изменен. Но то илюстрира постоянния натиск, на който е подложена изпълнителната власт, лишена от мнозинство без подкрепата на седемте си депутати.

"Унижението е постоянно, всеки ден, всяко гласуване е изпитание", подигра се лидерът на дясната опозиция Алберто Нуньес Фейхоо, който отново събра 45 000 поддръжници в центъра на Мадрид срещу тази амнистия, която дълбоко разделя испанското общество.

JxCat поиска социалистите на Санчес да гласуват поправки, целящи да противодействат на съдебната офанзива на двама магистрати, които се опитват да предотвратят прилагането на тази мярка спрямо Карлес Пуигдемон.

След като социалистите отказаха, JxCat гласува против законопроекта, който получи само 171 гласа "за", докато необходимото мнозинство беше 176 гласа от общо 350.

Амнистията "трябва да бъде пълна и да не оставя никого настрана, никого", предупреди лидерът на депутатите от JxCat Мириам Ногерас преди гласуването.

Законопроектът за амнистията беше условие, поискано от каталунското движение за независимост в замяна на съществената им подкрепа за повторното назначаване на Санчес в средата на ноември.

Ако парламентът в крайна сметка го приеме, текстът би трябвало да даде възможност за спиране на съдебните производства срещу стотици сепаратистки активисти и лидери за участието им в опита за отделяне, включително Пуигдемон, който преди повече от шест години избяга в Белгия, за да избегне съдебно преследване.

JxCat изрично поиска текстът да гарантира прилагането на тази амнистия за лица, обвинени в "тероризъм", без възможни изключения, или "държавна измяна", което не е така в настоящия проект, тъй като Пуигдемон е заплашен да бъде обвинен в тези престъпления от двама магистрати.

Тези двама съдии бяха обвинени от левицата, че имат ясни политически мотиви, тъй като в навечерието на гласуването, обявиха удължаването на разследването си с още шест месеца.

Първото от тези разследвания се отнася до мистериозната организация "Демократично цунами", която стоеше зад блокадата на летището в Барселона през октомври 2019 г. в знак на протест срещу осъждането на лидери, подкрепящи независимостта, на затвор.

В този случай магистрат от мадридския върховен съд Audiencia Nacional смята, че Пуигдемон, заподозрян, че е ръководил тази организация в сянка, може да бъде обвинен в "тероризъм".

Миналата седмица социалистите вече бяха принудени да приемат поправка, така че от амнистията да се възползват и хора, обвинени в "тероризъм", но при условие, че предполагаемите деяния не представляват "сериозно нарушение на правата на човека".

Решен да заобиколи тази поправка, само два дни по-късно в своето запитване съдията посочи нараняванията, получени от полицейски служител през 2019 г., и по този начин - сериозното нарушение на неговите права.

Във втория случай магистрат от Барселона, който подозира Карлес Пуигдемон, че е потърсил подкрепата на Кремъл за евентуална независимост на Каталуния, твърди, че разполага с "данни", потвърждаващи "близки лични отношения" между хора, близки до лидера, подкрепящ независимостта, и хора, които по това време са заемали "дипломатически постове или са имали връзки с руските тайни служби". Това би могло да доведе до съдебно преследване за "държавна измяна". /БГНЕС