„Неверест”: Нов етап в изкачването на върха на мечтите

Двама души, една година от края на пътешествието, два рекорда в книгата на "Гинес" - за "Най-млад гребец, прекосил океан" и "Най-млад гребец в двойка, прекосил океан". И една книга – „Неверест”.

Премиерата на книгата на Максим и Стефан Иванови в красивото пространство с голяма сцена в подлеза на НДК очаквано беше силно посетена от многобройна и разнообразна публика, предаде репортер на БГНЕС. Присъстваха съмишленици, приятели, читатели и мореплаватели, а и отличаващият се и винаги радващ с присъствието си Дончо Папазов. Той е на Ти с океана отдавна, а сега поздравяваше сърдечно баща и син, Стефан и Максим Иванови.

Двама мъже – баща и син в една гребна лодка, сглобена от тях самите. През 2018 г. хрумването и предложението на Максим Иванов към баща му Стефан е като на шега – да преплават Атлантика с гребна лодка. На премиерата на книгата „Неверест” през погледа на 4444 морски мили в сезона на ураганите Максим сподели: „Вече не е шега”. Още когато от идеята се роди и решението за това прекосяване вече нямаше шега. Стана сериозно, знаехме, че това е нашата цел. А, с каузата, която подкрепяме – „Да! За живот!” всичко стана много сериозно”, каза Максим.

Стефан Иванов е реализиран финансист, природолюбител, баща и съмишленик на Максим. През различните етапи на подготовката на експедицията, движещата сила за него се е променяла, но целта е оставала същата. „През различните моменти движещата сила беше различна. Да се хвърлиш в приключението бе началото. Ние не знаехме какво е да навигираш, не знаехме какво означава да гребеш с лодка... Това всичко беше ново. И после нещата станаха много сериозни. Трябваше да се погрижим за сигурността си, да направим лодка, която да бъде непотопяема. Трябваше да се готвим за непредвидените обстоятелства. В океана водеща сила стана оцеляването. Но дойде и моментът, пак там, в лодката, когато водещо стана удоволствието. Щастието да сме заедно”, разказа Стефан.

Изключителната прямота в разказите на двамата мореплаватели ще намерите в книгата. Споделени емоции, премеждия и точна преценка за всяка ситуация. Изключителна и красива прямота има и в изказа на Стефан Иванов – един щастлив баща и позитивен човек. „С Макс прекарахме много часове заедно в гаража в София докато правехме лодката, после повече от три месеца в океана и станахме много близки и щастливи заедно”, сподели още Стефан.

Книгата не е следствие от експедицията, тя е следващо стъпало и за двамата мореплаватели, както и за каузата.

„Защо написах книгата? Защото исках така направеното от нас да стигне до повече хора и те да повярват в себе си. Да намерят своя страст, да започнат да я следват и да я реализират. Вярата в себе си е много необходима. Всеки един може, а и трябва да има своя „Неверест”, сподели Максим.

Голямата цел обаче, както продължи авторът, е голяма наистина. ”Другата цел обаче е да говорим и привлечем отново вниманието върху каузата Да! За живот – донорството. Ще ни се така повече хора да вземат решение за себе си. Решение, което обаче би спасило живот. Даже не един”, коментира Максим.

Стефан и Максим Иванови, този мореплавателски тандем, продължават с пропагандата на високата си кауза. За нея трябват големи сърца, а авторите на премиерната книга „Неверест” са такива. Ще продължат да следват и мечтите си. /БГНЕС