Невиждан поглед към атмосферата на Нептун предостави "Джеймс Уеб"

Космическият телескоп "Джеймс Уеб" обърна поглед от дълбоката вселена към нашата Слънчева система, заснемайки изображение на светещия Нептун и неговите деликатни, прашни пръстени с детайли, невиждани от десетилетия, съобщиха от НАСА.

За последен път астрономите имаха толкова ясна гледка към най-отдалечената от Слънцето планета, когато "Вояджър 2" на НАСА стана първата и единствена космическа сонда, прелетяла покрай ледения гигант само за няколко часа през 1989 г.

Сега безпрецедентните възможности на „Уеб“ за инфрачервени изображения предоставиха нов поглед към атмосферата на Нептун, каза Марк Маккафриан, старши съветник по наука и изследвания в Европейската космическа агенция.

„Телескопът премахва всички тези отблясъци и фон, така че можем да започнем да разкриваме атмосферния състав на планетата“, каза МакКоугън, който работи по проекта Webb повече от 20 години, пред АФП.

На предишни снимки, направени от космическия телескоп "Хъбъл", Нептун изглежда като тъмносин поради метана в атмосферата му. Дължината на вълната в близката инфрачервена област, заснета от основната камера на „Уеб“ NIRCam, обаче показва планетата като сивкаво бяла, с ледени облаци, които се простират по повърхността.

"Пръстените се виждат много по-лесно“, каза МакКоугън.

Снимката показва и "интригуваща яркост" в близост до върха на Нептун, се казва в изявление на НАСА. Тъй като планетата е наклонена спрямо Земята и обикаля около Слънцето за 164 години, астрономите все още не са имали добър поглед към северния ѝ полюс.

„Уеб“ също така забеляза седем от 14-те известни луни на Нептун.

Странна луна

На увеличеното изображение над Нептун се извисява нещо, което изглежда като много ярка звезда с шипове, но всъщност е Тритон - странната, огромна луна на Нептун с ореол от известните дифракционни шипове. Тритон, който е по-голям от планетата джудже Плутон, изглежда по-ярък от Нептун, защото е покрит с лед, който отразява светлината. В същото време Нептун "поглъща по-голямата част от падащата върху него светлина", каза МакКоугън.

Тъй като Тритон обикаля по неправилна орбита около Нептун, се смята, че някога е бил обект от близкия пояс на Кайпер, който е бил уловен в орбитата на планетата.

"Така че е доста интересно да отидем и да го разгледаме", каза МакКоугън.

Докато астрономите претърсват Вселената в търсене на други планети като нашата, те са установили, че ледените гиганти като Нептун и Уран са най-често срещаните в Млечния път.

Функциониращ от юли, „Уеб“ е най-мощният космически телескоп, създаван някога, и вече е предоставил множество безпрецедентни данни. Учените се надяват, че той ще възвести нова ера на открития. През следващата година се очакват изследвания, базирани на наблюденията на „Уеб“ на Нептун и Тритон.

"Видът астрономия, който наблюдаваме сега, беше немислим преди пет години", каза Маккафриан. "Разбира се, ние знаехме, че ще го направи, построихме го за това, той е точно машината, която проектирахме. Но изведнъж да започнем да виждаме неща, които преди бяха невъзможни..., това е просто абсолютно уникално." /БГНЕС